loader
Foto

Aventuri în munţii Siberiei, cu „Băiatul şi lupii”, la TVR 2

Un băiat de 16 ani şi câţiva pui de lup se îmblânzesc reciproc în taigaua siberiană. Pentru a-i salva, Serghei e în stare să calce legile milenare ale poporului său. Întreaga poveste – pe 3 septembrie, ora 20.00, la TVR2.

 

Vă invităm să vă delectați cu un film de aventuri, a cărui acţiune se petrece în imensitatea taigalei siberiene. Serghei, fiul unui şef de clan evenk din munţii Siberiei, este numit paznicul turmei de reni a clanului, o mare onoare pentru un băiat de 16 ani.

În imensitatea taigalei siberiene, evenkii îşi apără cu străşnicie unica bogăţie – cei 3.000 de reni – de duşmanul secular, lupul. Încă din copilărie, Serghei a învăţat să vâneze şi să ucidă lupi fără nicio remuşcare. Dar întâlnirea neaşteptată cu o lupoaică şi cei patru pui ai ei îi schimbă viaţa şi credinţele moştenite din străbuni. Băiatul şi puii de lup se îmblânzesc reciproc şi, pentru a-i salva, Serghei e în stare să încalce legile milenare ale poporului său, trădându-şi tatăl şi clanul.

(w882)

Mai mult decât un simplu film, Băiatul şi lupii (Loup) este un adevărat documentar ascuns în spatele unei ficţiuni, care ne pune în faţa unui trib de nomazi. Aceştia trăiau aşa cum au făcut-o strămoşii lor cu ani înainte - un trib mândru să păstreze o natură în pericol în faţa exploatării neîncetate şi mereu crescânde a omului.

„Cu un buget departe de a fi colosal şi o cunoaştere care nu se bazează pe lectură, ci pe experienţă, un mesaj ecologic prinde viaţă în cel mai frumos mod. Băiatul şi lupii (Loup) este în primul rând un tribut adus naturii şi locuitorilor săi. Imaginile sunt grandioase şi ne fac intrarea imediat în aceste regiuni nepământene, în care Omul nu a îmblânzit natura, ci trăieşte în perfectă armonie cu ea. Dorinţa de a împărtăşi cu lumea este un concept important în acest film care prezintă povestea dintre păstorii renilor şi lupi. Coabitarea este cu siguranţă dificilă, însă posibilă, dacă există respect şi toleranţă. Acest mesaj poate părea prea puţin schiţat pentru unii şi totuşi se exprimă până la infinit: de ce să ne ucidem vecinii, dacă nu au făcut încă nimic? Toleranţa este un concept mai complicat de pus în aplicare decât războiul şi masacrul? În film este prezentată o întreagă secţiune a civilizaţiei noastre: de la masacrul culturilor indiene până la războiul din Irak, trecând prin ecologie, regizorul filmului, Nicolas Vaniera, a încercat, cu diferite grade de succes, să transmită un mesaj universal. Minunată intenţie pentru acest iubitor de natură şi pentru protejaţii săi”, notează leblogducinema.com.

(w882)

„Însă atracţia principală a acestui film este tocmai participarea acestor lupi celebri. Bestiile sublime, enigmatice şi impresionante în acelaşi timp, sunt actorii principali ai filmului. Munca depusă de dresorul Andrew Simpson chiar trebuie să fie aplaudată fără reţinere. Fiecare nouă apariţie a acestor fiinţe mitice este electrizantă şi nu poţi rămâne rece în faţa frumuseţii sălbatice pe care o care emană. Dacă ar trebui să ne amintim doar două lucruri despre filmul Băiatul şi lupii (Loup), ar fi fără ezitare aceste două puncte. Cât invidiez uneori viaţa unor oameni precum Nicolas Vanier!, mai scrie leblogducinema.com.

(w500)

Băiatul şi lupii (LOUP – Franţa, 2009) se vede la TVR 2 sâmbătă, 3 septembrie, ora 20.00.

Regia: Nicolas Vanier

Cu: Nicolas Brioudes, Pom Klementieff, Min Man Ma

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Eurovision 2024: Artiștii celei de-a 68-a ediții a Concursului Muzical Eurovision își încep călătoria spre Malmö

Repetițiile pentru cea de-a 68-a ediție a Concursului Muzical Eurovision sunt la doar câteva zile distanță, iar artiștii au început călătoria ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu, în 26 aprilie, la TVR Cultural

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens” sunt scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian ...