loader
Foto

Galerie foto

„Cea mai fericită fată din lume”, filmul potrivit pentru duminică seara

Seria „Duminica filmului românesc" aduce, în această duminică, 3 iulie, „Cea mai fericită fată din lume”, lungmetrajul lui Radu Jude, distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin. De la ora 22:10, la TVR 2.

 

Delia, o fată de 18 ani din provincie, este câştigătoarea unei campanii publicitare organizate de o firmă de băuturi răcoritoare, iar premiul e o maşină foarte scumpă. Fata vine la Bucureşti împreună cu părinţii pentru a filma o reclamă. În familie apare un conflict: părinţii vor să vândă maşina, în timp ce fata ar vrea s-o păstreze. O mulţime de probleme apar şi în timpul filmărilor, dar până la urmă toată lumea va fi mulţumită.

În rolurile principale joacă Andreea Boşneag, Şerban Pavlu, Vasile Murariu, acesta din urmă într-un convingător rol à contre-emploi.


Filmul din 2009 a fost realizat pe baza unui scenariu semnat de Radu Jude şi de Augustina Stanciu, cunoscută mai ales pentru scenografia şi costumele din filmele „Aferim!”, de Radu Jude şi „Eu când vreau să fluier, fluier”, de Florin Şerban. Augustina Stanciu a fost nominalizată Premiile Gopo pentru costumele de la „Toată lumea din familia noastră” (2012) , iar împreună cu Jude a fost nominalizată la Gopo pentru cel mai bun scenariu, pentru „Cea mai fericită fată din lume”.

„Niciun amănunt nu pare în plus, neimportant sau fals în momentul în care te racordezi ritmului impus de regizor. Filmul recreează realitatea, dar îţi dă impresia că poate crea şi timp. Îl simţi viu aproape, mai ales în momentele în care nu se întâmplă nimic şi fata îşi plimbă poşetuţa – cu mersul ei antologic de răţuşcă ambiţioasă – dintr-o parte într-alta a Pieţii Universităţii. Pentru că Delia nu e deloc fraieră. Poate nu ştie clar ce vrea, dar ştie exact ce nu vrea”, spunea Iulia Blaga, critic de film.

Radu Jude a început să lucreze ca asistent de regie pentru filme de lungmetraj precum "Amen", în regia lui Costa Gavras sau „Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu şi declară că această perioadă i-a servit cel mai bine ca şcoală adevarată de film. A regizat mai multe scurtmetraje, printre care „Corp la corp" (2003), „Marea Neagră" (2004), „Lampa cu căciulă" (2006) - cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, câştigător al marilor premii la Sundace, San Francisco, Los Angeles şi „Alexandra" (2007) - selecţionat în peste 30 de festivaluri.

Cea mai fericită fată din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".