loader
Foto

Bucovina de sub cer - în programe speciale la TVR 3

Din Joia Mare până în Ziua de Paşte, TVR 3 vă invită la mănăstirile din Bucovina, dar mai ales la Voroneţul din sufletele noastre.

 

„Cu siguranță, Cuviosul Daniil Sihastrul este cel care l-a sfătuit pe Ştefan cel Mare să zidească o biserică pentru fiecare bătălie purtată, indiferent de rezultat - pe de o parte, pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu, iar pe de alta, pentru sufletele celor căzuți”, ne spune Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, care semnează şi cartea „Sfinții - Prietenii noștri adevărați. Portrete în cuvinte”.

Isihastul a fost şi primul stareţ al Voroneţului, mănăstirea construită în anul 1488, în numai trei luni şi trei săptămâni.

(w882) Calinic Ar

foto: Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților

În 1991, după 206 ani în care Mănăstirea de la Voroneţ a fost închisă, s-a reînfiinţat ca mănăstire de călugăriţe. Pe Întâia Stareţă, Stavrofora Irina PÂNTESCU, TVR 3 vă propune să o revedeţi joi, de la ora 21:30, la „Nocturne”, vorbind despre adevărata iubire de oameni şi de Dumnezeu.

(w882) intaia sta

foto: Stavrofora Irina PÂNTESCU, Întâia Stareță a Mănăstirii Voroneț

(w882) Maica Star

foto: Irina Pântescu, Întâia Stareță a Voronețului, și dr. Gabriela Platon, Stareța Mănăstirii Voroneț

În Vinerea Mare, la orele 15:50, la TVR 3 redescoperiţi „Biserica albastră a mănăstirii Voroneț”: albastru întemeietor, călăuzitor, răstignitor, purificator, iubitor.

(w882) voronet

De la ora 21:00, pe „Drumul lui Leşe” vine Episcopul-vicar Damaschin Dorneanul, cu o precuvântare la Învierea Domnului, despre suflet si spirit.

(w882)

Urmează, la ora 21:50, emisiunea „Cuviosul Daniil Sihastru - Sfânt al Neamului”.

(w882) daniil sih

Sâmbătă, 1 mai, de la ora 13:15, seara de la 21:30 și luni 3 mai de la ora 13.00, frumusețea eternă a Voronețului este reflectată la emisiunea Academia Română – prezentul continuu. Mănăstirea Voroneţ, 533 de ani de la înfiinţare, 30 de ani de la redeschidere”. La vernisajul de la Biblioteca Academiei Române, stareța Mănăstirii Voroneț, dr. Gabriela Platon, subliniază continuitatea și preocuparea cultural-duhovnicească a obștii de la Voroneț.

(w882) expozitie

Programul TVR 3 continuă sâmbătă cu priceasna „Lumină, Sfîntă Lumină” cu Ana Ilca Mureşan.

De la ora 22:20, la TVR 3 urmează documentarul „România turistică. Mănăstirile Putna şi Voroneţ. Prima serbare a românilor de pretutindeni a fost organizată de Eminescu, acum 150 de ani, la „Ierusalimul neamului românesc“, cum a numit Putna. Aici şi-a petrecut regele Mihai prima sărbătoare de Paşte după revenirea din exilul impus de comunişti.

(w882) putna

Pentru intrarea în atmosfera de dinaintea minunii Învierii lui Iisus Hristos, jurnaliştii de la TVR Iaşi, TVR Cluj şi TVR Timişoara se vor alătura colegilor de la Bucureşti şi vor transmite informaţii şi imagini de la Mănăstirile Golia, Nicula şi Sfîntul Iosif de la Partoş, începând cu ora 23:10, la emisiunea „Universul Credinţei. Ediţie specială - Slujba Învierii Domnului“.

Duminică, în prima zi de Paşte, de la ora 21:30, vă oferim un concert de excepție, inițiativă a Consiliului Judeţean Suceava, „Clopotele Bucovinei”, realizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Concertul document începe cu celebrele clopote ale Mănăstirii Putna și continuă cu Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Probota, Slatina, Dragomirna, Arbore, Pătrăuţi, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

(w882) clopotele

foto: Clopotele istorice ale Mănăstirii Putna, dăruite de Ştefan cel Mare și Petru Rareş

„Ştefan-Vodă este adus în inimile noastre prin sunetele celor două clopote de la Voroneţ. Nu întâmplător, TVR 3 a programat „Clopotele Bucovineicare marchează timpul bucuriei, după Teatrul Naţional de Televiziune cu spectacolul regizat de Alexander Hausvater, „Mazurka. Lui Chopin i-ar fi plăcut muzica clopotelor!

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...