Articolul VII: Ce ar scrie Eminescu astăzi despre viața politică?

TVR.RO | Miercuri, 15 Ianuarie 2020
O ediție specială a emisiunii "Articolul VII" este programată de Ziua Culturii Naționale miercuri, 15 ianuarie, de la ora 21:30, la TVR Internațional.
Articolul VII invitatii din 15 ianuarie

Realizatorul și producătorul Mihaela Crăciun vă propune, în ediția din 15 ianuarie, o temă de actualitate: Eminescu la o nouă lectură: articol politic cu articol politic.

(w640) Ziua Cultu

Ce ar scrie Eminescu astăzi, 15 ianuarie 2020, despre viața politică din România?

(w500) Alex Stefa

Vor răspunde acestei provocări invitații: profesorul universitar Valeriu Stoica, avocat, poet în adolescență; istoricul și criticul literar Alex Ștefănescu; de la  Cluj,  profesorul  Vasile Pușcaș.

(w500) Vasile Pus

Discuția va căuta răspunsuri la întrebările:
- Oare de ce facem tot atâta timp, cu trenul, de la București la Iași, cât făcea Eminescu?
- Greșelile în politică împiedică viitorul țării. Au trecut 30 de ani ( din decembrie 1989) și mai sunt 15 pentru a fi tot atâta timp cât am avut comunism. Câte greșeli vor mai fi în politică și până când?
- Nu poate fi o politică bună fără finanțe bune. Când vom introduce regularitatea și ordinea reală în vistieria țării?
- Educația este cultura caracterului, cultura este educația minții. România needucată nu are șanse. Educația este formatoare de caractere și moravuri bune. Ne sperie să fim un popor cu o profundă cunoaștere politică?
- Se întreba Eminescu în 1879: Spună-ni-se dacă, cu o asemenea Cameră și cu guvernul răsărit din ea, mai poate fi vorba de o discuție serioasă? Dacă am numi-o „bufonerie constituțională sau panglicărie parlamentară?"
- Administrația locală ce face? Consiliile județene au fonduri proprii și le folosesc în scopuri personale, pentru rude, slujbe județene, pentru copii, burse în străinătate.

Vă așteptăm de la ora 21:30 la TVRi, online pe TVR+ și pe pagina de Facebook a emisiunii.

(w500) Mihai Emin

***

Moderator: Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Raluca Tudor şi Marian Nicola

Realizator si producător: Mihaela Crăciun

TVR +
Canalul TVR YouTube