loader
Foto

Arta din biserici în timpul comunismului, la "Adevăruri despre trecut" | VIDEO

Miercuri, 22 decembrie, de la ora 22.00, la #TVR1, Gheorghe Preda şi echipa "Adevăruri despre trecut" ne propun episodul „Arta sacră în epoca de aur – bisericile”.

 

În anii ‘80 ai comunismului românesc, în arta autohtonă se poate constata o renaștere a spiritualității. Apar artiști care se raportează creativ la arta sacră preluând în discursul lor teme și simboluri religioase, ce valorifică în limbaj plastic modern spiritul artei creștine.

La rândul lor, autoritățile bisericești s-au preocupat constant de arta din interiorul așezămintelor de cult și mai ales de restaurarea patrimoniului național, în ciuda aparenței de neant cultural și spiritual pe care o lăsa perioada respectivă.

Intervievați: acad. Razvan Theodorescu, Maica Atanasia (Adela Vaetis) - doctor în estetica, Biserica Stavropoleos, Erwin Kesler - critic de arta, manager Muzeul De Arta Recenta, Lavinia Betea - profesor universitar, Dan Mohanu - restaurator, profesor universitar. dr. UNARTE, Cosmin Nasui - istoric de artă, curator Ion Grigorescu - pictor, restaurator.

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: Marţi, 30 Aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.