loader
Foto

Galerie foto

Aromânii din Macedonia, sâmbătă la TVR Internațional

"La un pas de România" a vizitat comunitățile de aromâni din Peninsula Balcanică și a realizat patru ediții în care ne este înfățișată viața acestora. Al doilea episod poate fi urmărit sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 14.30, la TVR Internațional.

 

În călătoria noastră prin Balcani, nu ne-am luat cu noi nici translator, nici dicționar, nici ghid de conversație. Am avut în minte ce spunea, acum vreo 400 de ani, Dimitrie Cantemir, în a sa “Descriptio Moldaviae” despre aromâni, care, în vremea aceea, erau cunoscuți cu numele de cuțovlahi: “Un grai mult mai stricat au cuțovlahii, care locuiesc în Rumelia, la hotarul Macedoniei. Ei amestecă într-un chip de mirare graiul țării lor cu cel grecesc și cu cel albanez. Într-un grai ca acesta se înțeleg, ce e drept, numai între ei, căci nici un grec, albanez sau moldovean nu este în stare să-i priceapă. Dar dacă toți aceștia trei s-ar găsi laolaltă într-un loc și ar auzi un cuțovlah vorbind, atunci ar putea cu siguranță să înțeleagă ce vrea omul”. Și ne-am gândit că dacă acum 400 de ani era posibil, de ce nu s-ar putea întâmpla și în secolul XXI?!

(w882) Aromanii d

Aromâna face parte din grupul limbilor romanice, subgrupul limbilor romanice răsăritene, alături de dacoromână, meglenoromână și istroromână. În prezent, mai este vorbită în Grecia, Republica Macedonia de Nord, Albania, România, Bulgaria, Serbia, Germania, Franța, Canada, Australia și în America de Sud.

În funcție de graiuri, aromânii vorbesc limba armânească, armâneșce, armâneaști, rămânește sau vlăheaște.

În multe dintre satele aromâne din Balcani, toată lumea vorbea și din fericire încă mai vorbește în graiul strămoșesc, aromân. Doar când erau nevoiți să iasă din sat, din casa părintească să meargă la școală sau la muncă departe de casă învățau repede limba țării în care se aflau. Limba învățată de la mama era păstrată în desaga sufletului, alături de crucea credinței.

Există discuții între specialiști asupra statutului de limbă sau de dialect, dar opinia generală este aceea că aromâna provine din protoromână, adică limba comună est-romanică veche.

(w882) Aromanii d

(w882) Aromanii d

(w882) Aromanii d

Detalii despre primul episod al seriei AICI.

***

Echipa tv:

imagine: Rudolf Szilagyi, sunet: Marius Stanciu, lectura: Constantin Lupescu, montaj: Nicoleta Georgescu, realizator: Aura Dobre

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...