loader
Foto

Aromânii din Macedonia, partea a treia | VIDEO

Pe 16 noiembrie, de la ora ora 14.30, la TVR Internațional se difuzează al treilea episod dedicat aromânilor din Macedonia, sub genericul "La un pas de România".

 

Pentru aromânii din Balcani, biserica a reprezentat unul dintre stâlpii de bază ai existenței lor de secole pe aceste pământuri.

Bisericile  de piatră, adevărate catedrale, ridicate pe culmile munților, rămân și acum martore ale unui trecut în care aromânii stăpâneau munții Balcanilor. Comunitățile de aromâni care au populat culmile singuratice ale munților erau recunoscute ca fiind unele din cele mai bogate. Și de aceea, pentru fiecare sat de aromâni, era o mare onoare să-și construiască o biserică mai mare, mai spațioasă, cu icoane mai frumoase decât ale celor din satul vecin. Multe din  inscripțiile de pe icoanele vechi mai glăsuiesc în limba română.

(w882) Aromanii d

Multe dintre aceste biserici au avut preoți școliți în România și nu de puține ori acești ”învățători duhovnicești” au ținut slujbe în limba română sau în dialectul aromân.

Astăzi, cadedralele aromânilor sunt închise. Doar la sărbătorile de hram mai sunt deschise, dar și atunci cei care le calcă pragul sunt bătrânii din sat. Slujbele se țin în limba veche slavă sau în macedoneană.

(w500) Aromanii d

Povestea bisericilor aromâne din Macedonia de Nord este tare tristă. Toți cei care sunt așteptați să se implice în refacerea și sprijinirea  comunității de aromâni ar fi bine să o facă acum și să nu își mai amâne implicarea așteptând contexte socio-politice mai bune. Pentru că amânând riscă să numai găsească nimic.

(w500) Aromanii d

Bătrânii care mai știu istoria reală a acestor lăcașuri de cult și de învățământ pleacă din lumea asta, cei tineri sunt răspândiți prin toate colțurile lumii, iar cei rămași acasă au alte preocupări... mai lumești. Și așa, sub privirea noastră, parțial indiferentă, pier istorii și se frâng stâlpi cândva de rezistență ai unei comunității spirituale de aromâni din  actuala Macedonie de Nord.

(w500) Aromanii d

Echipa tv:

Imagine Rudolf Szilagyi

Sunet: Marius Stanciu

Lectura: Constantin Lupescu

Montaj: Nicoleta Georgescu

Realizator Aura Dobre

(w500) Aromanii d

Detalii despre primul episod al seriei AICI.

Informații despre al doilea episod al seriei AICI.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„O poveste nespusă”. Constantin Cojocaru: Actorul este un cetățean de pe stradă și ce simte se vede pe el. Corpul lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet | VIDEO

TVR Cultural difuzează, în memoria marelui actor Constantin Cojocaru, care s-a stins din viață în acest weekend, emisiunea „O poveste nespusă - ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

1917: Un an, două revoluții, la

O nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" este difuzată sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1.