loader
Foto

Galerie foto

Anghel Saligny – al doilea erou al seriei „Români care au schimbat lumea”

Vineri, 12 octombrie, de la ora 23.20 – urmăriţi la TVR 1 povestea unui adevărat geniu al tehnicii româneşti

 

Unul dintre întemeietorii ingineriei româneşti, Anghel Saligny – este cunoscut de români ca „părintele” podului de la Cernavodă – o adevărată minune a tehnicii de la finalul secolului XIX. Doar că puţini cunosc faptul că Anghel Saligny  a fost membru fondator al Societăţii Politehnice din Bucureşti, profesor la Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele, ministru al Lucrărilor Publice şi Preşedinte al Academiei Romane. Pe plan internaţional, el a fost un pionier al tehnicii de vărf al epocii, realizator de invenţii şi soluţii unice în proiectarea podurilor şi a construcţiilor industriale.

Anghel Saligny a început studiile la Focşani, la şcoala înfiinţată chiar de tatăl său, apoi a luat drumul străinătăţii. Datorită aptitudinilor deosebite, tânarul inginer a fost remarcat de profesorul Mehrtens de la Şcoala Politehnică din Dresda, care i-a oferit condiţii ispititoare pentru a rămâne în Germania. El a refuzat, motivând că voia doar să înveţe şi să capete experienţă, pe care să o aplice acasă, în România.

Ziua de 9 octombrie 1890 – a fost una de mare emoţie în casa inginerului – fiind data la care s-a pus piatra de temelie la podul de peste Dunăre  - înscrisă definitiv în calendarul vieţii constructorului. Lucrările au durat exact 5 ani - pentru realizarea construcţiei considerate cel mai lung complex de poduri construit în România la acea dată şi cel de-al treilea ca lungime din lume. Deschiderea centrală de 190 metri era cea mai mare din Europa continentală – o lucrare care şi astăzi impresionează prin măreţia sa.

 

************

Despre Centenarul Marii Uniri în programele TVR:

Televiziunea Română marchează Centenarul Marii Uniri de la 1918 printr-o serie de proiecte editoriale, difuzate pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional, TVR Iași, TVR Craiova, TVR Cluj și TVR Timișoara. În spiritul misiunii sale publice, TVR a conceput, realizat și difuzat, începând din 2017, programe, emisiuni și evenimente legate de marea sărbătoare a românilor.

Printre documentarele dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri se numără seria de portrete „Români care au schimbat lumea”, docudrama „În spatele frontului”, „Memorialul durerii” – Oameni care au făcut România Mare, O generație care ne-a dat o țară, Cei care au lucrat la edificiul Unirii - și filmele din seriile de documentare despre  „Unirile românilor” și „București, capitala rezistenței românești”.

Pe lângă producțiile proprii, televiziunea publică difuzează o serie de filme documentare achiziționate de la producători din străinătate și lungmetraje istorice.

Televiziunea Română a realizat, sub semnul Centenarului, ediția aniversară a Festivalului Concurs Internațional Cerbul de Aur și al patrulea sezon al emisiunii-concurs “Câștigă România”.

O altă componentă a pachetului editorial dedicat de televiziunea publică Centenarului Marii Uniri constă din cele două campanii ample - „#eusuntRomânia” și „Generația Unirii”. Aceste producții grupează reportaje și fillere despre generația care a realizat actul istoric dar și despre tineri din ziua de astăzi, care își manifestă patriotismul construind pentru România.

Proiectele speciale realizate de studiourile teritoriale: TVR Iași – „România 100. Iașul în arcul timpului”; TVR Timișoara – „România Centenară”; TVR Craiova – campania „100 România” și  transmisiunile în direct ale unor evenimente speciale precum festivitățile dedicate Zilei Naționale, Ziua Eroilor sau Vrancea Eroica-Mărășești, completează tabloul producțiilor prin care televiziunea publică celebrează Centenarul Marii Uniri.

Proiectele au fost realizate cu resurse proprii dar și alături de parteneri precum Ministerul Culturii și Identității Naționale sau Primăria Municipiului București.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...