loader
Foto

Galerie foto

Alun, satul cu drum de marmură

RECOMANDARI

Documentarul prezintă povestea satului Alun din Hunedoara, unic în lume, singurul sat cu drum și case de marmură din România despre care se povestea că ar fi părăsit. Satul Alun din Hunedoara are și o biserică înălțată spre cer din piatră de marmură, casele au fundații de marmură, toate acestea descriind vremuri de mult trecute când cariera de marmura de la intrarea în Alun aducea bogăție localnicilor.

 

La vreo 800 m altitudine, în munții Poiana Ruscă am descoperit satul Alun și oamenii locului care îl reinventează. Deși mai toate scrierile îl prezintă în ultimii 20 de ani ca fiind satul pustiu am găsit pe culmea dinspre munți un sat românesc ce se trezește la viață. Fiecare locuitor din Alun descrie o poveste fascinantă.

În urmă cu aproape jumătate de secol, aici locuiau peste 100 de familii. Ultima casă, cu numărul 104 a fost construită în anii '60, în apropierea carierei de marmură de la marginea satului. Din acel moment așezarea a înmărmurit, localnicii au început să migreze iar în prezent singurul locuitor care țese firul roșu al legendei și renașterii satului este ciobanul Ovidiu Rados, cel care a rămas nedezlipit de Alun.

(w882) Alun, satu

Satul are o vechime de aproape 300 de ani. Unele case părăginite de-abia mai stau în picioare, aninate de speranța unor noi stăpâni. Altele s-au prăbușit ostenite, sub povara pustietății. În unele locuri mai mijesc din hățiș doar resturi de marmura ca niște dinți măcinați de carii.

În trecut, satul Alun a avut școală cu internat în care învățau toți copiii din Ținutul Pădurenilor dar și din Hunedoara iar localnicii munceau în cariera de marmură de la marginea satului și în minele din Ghelari. Colectivizarea făcută de comuniști i-a alungat pe aluneni la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oraș. Așa, treptat, au rămas în sat doar bătrânii. Apoi, s-au mutat la copii, la oraș, iar acum se întorc, rând pe rând și își transformă casele strămoșești în case de vacanță. Datorită alunenilor, a altora care vor alege să se întoarcă, povestea unor astfel de sate se scrie încă.

(w882) Alun, satu

Documentarul „Alun, satul pustiu se trezeşte la viaţă”, realizat de Maria Cristina Țilică, se redifuzează la TVR Internațional, miercurii, 12 februarie ora 22.00.

Producător și realizator Maria Cristina Țilică

Sursa foto: Claudiu Petringenaru

 
Importanța unei abordări strategice a inovației și educației în România | VIDEO

În dialogul purtat cu domnul conferențiar universitar dr. inginer Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnice Timișoara, tema centrală ...

„Ora Regelui” aduce în prim-plan legăturile Casei Regale cu Sfântul Scaun

10 mai este o dată cu multiple semnificaţii în istoria Românie. Despre încărcătura acestei zile aflăm la „Ora regelui”, sâmbătă, 10 mai, la TVR 1 ...

Observatorii internaționali notează reflectarea echilibrată a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de către TVR

Raportul preliminar al misiunii internaționale de observare a alegerilor, derulată sub egida Organizației pentru Securitate şi Cooperare în ...