Aici e Radio Europa Liberă. La microfon: Mihai Rusu

TVR.RO | Miercuri, 14 August 2019
Miercuri 14 august, de la ora 21.00, Mihaela Crăciun ne invită să revedem, sub genericul "Lumea și noi", redifuzarea episodului „Aici e Radio Europa Liberă. La microfon: Mihai Rusu ”.

Pentru Mihai Rusu racheta de tenis a fost pașaportul spre libertate. Redactor de sport la Radio Europa Liberă, a rămas în Occident în 1977, la 29 de ani, cu ocazia unui turneu de tenis. Era jucătorul numărul 2 al Stelei, după Titi Hărădău. Soția lui, Silvia, însărcinată în cinci luni, a rămas la București.

A decis să se stabilească în Bavaria, iar după 6 ani, din 1983 a fost redactor sportiv la Radio Europa Liberă. Ajuns la Munchen, a  continuat să joace la mai multe cluburi și să dea lecții în particular.

(w640)

Mihaela Crăciun a stat de vorbă cu Mihai Rusu chiar la baza sportivă de lângă Europa Liberă, unde veneau angajații Radioului, de la toate secțiile. Acolo, Mihai Rusu a jucat și cu Noel Bernard, cu Max Bănuș, cu Liviu Tofan. Acesta din urmă l-a întrebat dacă nu vrea să înceapă colaborarea la Europa Liberă. Nu știa nimic din profesia de ziarist dar a început să învețe despre voce, inflexiuni, accentuarea cuvintelor importane, redactarea știrilor. Apoi a pregătit emisiuni, a  realizat interviuri, pe care, apoi, le-a şi montat.

Deși redactor de sport, în decembrie 1989, Mihai Rusu a preluat mesajele românilor din țară și străinătate, a triat corespondențe, a realizat revista presei. Acum este partener și antrenor la una dintre marile școli de tenis din Munchen pentru sport de masă.

(w640)

Vom continua să vă  readucem în atenție, povești de viață fascinante cu ziariștii de la microfon, din redacție, de la departamentele de cercetare şi monitoring, în interviurile realizate în 2012.

***

Sursa foto: danielnanu.ro

TVR +
Canalul TVR YouTube