loader
Foto

Activistul Cristian Ispas, omul care schimbă viaţa tinerilor cu dizabilităţi, „Brilliantul” săptămânii la TVR INFO

Despre potenţialul extraordinar al sportivilor Special Olympics şi despre legea compensaţiei în viaţa tinerilor cu dizabilităţi, într-o nouă ediţie a emisiunii „Brilliant”, cu Loredana Negrilă. Emisiunea s-a difuzat pe 20 aprilie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

 

„Să conștientizăm privilegiul de a fi sănătoși!” ne îndeamnă omul care, de 30 de ani, schimbă viața tinerilor cu dizabilități în România.

Istoria mișcării Special Olympics începea, în România, în urmă cu mai bine de două decenii. De ea se leagă un nume astăzi cunoscut în toată țara: Cristian Ispas, omul care a reușit să fie vocea tinerilor cu dizabilități și să le ofere o viziune, poate chiar o direcție profesională, valorificându-le potențialul prin puterea transformatoare a sportului. Despre acest potenţial şi despre satisfacţia trăită atunci când un astfel de tânăr reuşeşte să se autodepăşească discută Cristian Ispas cu jurnalista TVR Loredana Negrilă la „Brilliant”. O nouă ediţie a emisiunii se vede pe 20 aprilie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

Ceea ce la început părea doar un vis ambiţios al activistei Eunice Kennedy Shriver, în scurt timp a devenit nu doar o mișcare globală, ci și o resursă pentru ca cei cu dizabilități fizice și intelectuale să fie acceptați și implicați ca membri activi ai comunităților Special Olympics pentru o societate mai tolerantă și incluzivă.

„Șansa vieții mele a fost aceea de a intra în lumea dizabilității prin Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie”, mărturiseşte invitatul, care a adaptat în România programe pe care le-a văzut în Occident.

Potențialul persoanelor cu dizabilităţi este deseori subestimat, mulți dintre ei se confruntă cu bariere în accesarea unor servicii care pentru noi sunt aspecte firești ale traiului zilnic. Iar aceste greutăți sunt exacerbate în cadrul comunităților defavorizate.

„Persoanele cu dizabilități intelectuale dezvoltă o afectivitate peste medie”, a constatat Cristian Ispas de-a lungul celor 30 de ani de instruire pentru o viață independentă a tinerilor cu dizabilităţi. „Într-o competiție, o persoană cu dizabilități intelectuale se întrece cu sine”, explică el, adăugând că a descoperit la sportivii Special Olympics un potențial uriaș. Iar recompensa sufletească vine din partea părinților acestor sportivi.

Un real suport pentru tinerii Special Olympics vine din partea marii campioane Nadia Comăneci, dezvăluie Cristian Ispas în interviul de la „Brilliant”. „Sportivii români Special Olympics sunt foarte apreciați de Nadia Comăneci. […] Sprijinul Nadiei a fost esențial în atingerea obiectivelor noastre”.

La modul general, „o persoană cu dizabilități este un angajat mai loial”, mai susţine invitatul Loredanei Negrilă. Din păcate, însă, programele ce sprijină aceste persoane să ducă un trai normal sunt încă insuficient reprezentate la nivel naţional. „Exemplul pozitiv al persoanelor cu dizabilități ar fi trebuit să motiveze statul să-i ajute mai mult”, consideră Cristian Ispas.

„Pentru Cristian Ispas, provocarea constantă a fost aceea de a afla cum se poate schimba semnificativ în bine viața acestor tineri atunci când beneficiază de ajutor, încurajare și dragoste. Urmăriți-l sâmbătă, la Brilliant, de la 14.30, TVR INFO”, ne invită Loredana Negrilă, realizator şi gazdă a emisiunii.

(w882) Cristian I

Jurnalista Loredana Negrilă ne propune, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Urmărim interviul Loredanei Negrilă cu activistul Cristian Ispas pe 20 aprilie, ora 14.30, la TVR INFO.

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: Vineri, 03 Mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...