loader
Foto

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, prima pianistă din România care a primit distincţia Young Steinway Artist.

 

S-a remarcat de la o vârstă fragedă, la 7 ani debuta pe scena Ateneului Român, iar la vârsta de 14 ani susţinea primul turneu în SUA. Evoluţia sa constantă a fost confirmată și în cadrul primului turneu în Japonia, susținut cu mare succes la numai 19 ani.

(w882)Un an mai târziu, Sînziana Mircea debuta ca solistă în Concertul nr. 5 „Imperialul” de Beethoven, la Tokyo Metropolitan Theater. Debutul său la Carnegie Hall din New York a avut loc în 2016, printr-un recital solistic cu casa închisă, răsplătit de publicul american cu ovații în picioare minute în șir. De atunci, a cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia, precum Kennedy Center Washington D.C., Beijing Silk Road Arts Center, Filarmonica din Stockholm, St. Martin-in-the-Fields Londra sau Sala Radio din București. A obţinut peste 35 de premii și distincții câștigate în competiții naționale și internaționale, iar concertele ei au fost difuzate de cele mai importante canale de muzică clasică. Concertează în mod constant împreună cu violonistul Alexandru Tomescu, alături de care a publicat două albume și a susținut un amplu turneu mondial în Europa, China și SUA în stagiunea 2023/2024. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

În aceeaşi emisiune, am făcut referire şi la cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, unde România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc două expoziţii organizate de Accademia di Romania..

Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, am discutat cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

(w500)

***
Prezintă Corina Dobre
Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu
Realizator Corina Dobre
Producător Liliana Văduva

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: Marţi, 30 Aprilie 2024

Carmen Târnoveanu vă așteaptă alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...