loader
Foto

"A doua emigrare": Mărgele cu dor de Salva

Duminică, 26 decembrie, la ora 13.00, TVR 3 a difuzat o ediție specială a emisiunii "A doua emigrare".

 

În a doua zi de Crăciun vă propupem o întâlnire emoționantă cu o familie de artiști populari autentici din Salva, județul Bistrița Năsăud.

Familia Bodescu este cunoscută în toată Țara Năsudului pentru felul în care de câteva generații crează costume tradiționale, cusute cu mărgele de sticlă.

(w882) 1

Echipa emisiunii A doua Emigrare a stat de vorbă cu Ana și cu Cornelia Bodescu. Cele două femei ale familiei trudesc cu bucurie, țes și cos minunății autentice, cum numai ele știu să facă.

(w882) 4

Pentru a putea duce tradiția familiei mai departe Cornelia Bodescu a lucrat 15 ani în Spania. Acasă în Salva i-a rămas copilul mic, crescut cu drag de bunica Ana, care l-a și învățat de altfel tainele meșteșugului cusutului cu mărgele de sticlă.

(w882) 7

Soțul Corneliei încă lucrează în Spania ca să își ajute familia să trăiască și să ducă mai departe meșteșugul traditional moștenit din bătrâni.

(w882) 3

Cele două, soacră și noră își cântă dorurile la masa de lucru plină de fire și de mărgele. Fiecare cămașă de pânză cusută de cele două femei puternice poartă cu ea dorurile și rugăciunile pentru cei dragi care nu le sunt alături. Fiecare fir de ață transformat în forme originale înseamnă o familie despărțită, un sacrificiu care este greu de înțeles.

(w882) 9

Echipa tv:  imagine - Rudolf Szilagyi, sunet - Marius Stanciu& Mihnea Ciulei, montaj- Cătălin Gheorghiu, selecție ilustrație muzicală – Elena Moise,  realizator - Aura Dobre

********

A doua emigrare există în grila de programe a TVR  încă din 2015 și a strâns de-a lungul timpului povești de viață pline de emoție, implicare și dăruire ale românilor care au avut curajul să trăiească în străinătate și, la un moment dat, să se întoarcă în România. Emisiunea pune accentul pe modul în care acești români curajoși au făcut față provocărilor aduse în viața lor de adaptarea la mentalități și culture noi, la învățarea în scurtă vreme a unei limbi străine. Provocările au continuat și la întoarcerea în țară. De cele mai multe ori, lucurile nu au mers de la sine, dar experiența de viață departe de țara în care s-au născut i-a ajutat pe cei mai mulți dintre românii întorși din străinătate să pună pe piciaore afaceri de success, proiecte sociale și comunitare, folsoindu-se de experiența lor în străinătate.

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".