loader

„A doua emigrare”: Trei afaceri de succes

RECOMANDARI

Duminică, 10 mai, de la 11:30, pe TVR 3 și online pe TVR+, ați putut afla de ce un kilogram de trufe poate să coste 3000 euro, dar și modul în care emigrarea a fost motorul pentru trei afaceri de succes din țară.

 

Iată cele trei povești de viață ale ediției din 10 mai a emisiunii „A doua emigrare”:

Radu Rughiniş

A transformat pasiunea sa pentru trufe într-un mod de viață. Are un câine special antrenat care descoperă prețioasele delicatese îngropate în pădurile de foioase din România. De la noi se exportă, în timpul sezonului, câteva mii de kilograme de trufe pe săptămână. Din păcate există prea puțini producători autohtoni care știu să le și prelucreze după standarde internaționale. De ani de zile, Radu încearcă să-i convingă că merită să investească în produse tradiționale cu trufe, așa cum s-a convins el însuși, atunci când a muncit peste hotare. În Italia a învățat cât de important este să ai produse autentice, de calitate, specifice zonei în care trăiești. Întors acasă, el luptă de câțiva ani pentru ca delicatesele cu trufe  românești să fie recunoscute atât în țară cât și în străinătate.

Marius Verdeşi

Viața lui ar putea fi subiect de film. A plecat în Italia și a cunoscut greutățile vieții de imigrant. Însă, în cele mai grele momente, norocul i-a surâs și a ajuns peste noapte vedetă la Televiziunea italiană. Și-a întemeiat o famile și, după 17 ani, s-a întors în țară. Aici a pus pe picioare o afacere cu produse tradiționale românești. Nu-i este ușor să se lupte cu birocrația, cu taxele sau cu lipsa personalului. Dar toate problemele pe care le are de rezolvat un antreprenor i se par mici în comparație cu greutățile primilor ani de emigrare, singur printre străini, când era nevoit să accepte orice slujbă pentru a supraviețui. Visul său e ca produsele românești să fie apreciate și peste hotare.

Voicu Oprean

Tot străinătatea i-a schimbat destinul. A plecat în SUA ca instructor de karate - deși în țară era programator de calculator și avea afaceri în domeniul fitnessului. Formația sa în domeniul IT l-a ajutat și peste Ocean, aducându-i primele oportunități. Experiența emigrării i-a schimbat viziunea asupra vieții. Diferențele culturale dintre societatea americană și cea românească au fost motorul dezvoltării sale ca antreprenor în domeniul IT, deși recunoaște că nu i-a fost ușor, mai ales că mulți nu înțelegeau de ce nu a rămas acolo.

Și-a deschis afacerea într-un moment în care România se afla în plină criză economică. Nu s-a lăsat doborât și crede că trebuie să gândești inovativ și să găsești soluții, indiferent de probleme. Voicu Oprean are acum clienți pe patru continente și vrea să cucerească lumea cu produsele sale chiar de aici, din România. În era globalizării și a tehnologiei, visează să pună Clujul în centrul hărții mondiale de software.

Jurnaliști: Iulia Popescu și Monica Nicolescu

 
Negocieri pentru formarea guvernului

Negocieri pentru formarea guvernului

publicat: Vineri, 23 Mai 2025

Criza bugetară a României este principala piatră de încercare a începutului de mandat, atât pentru viitorul guvern, cât și pentru președintele ...

Destinații prin lume: Insulele Caraibe (II)

Destinații prin lume: Insulele Caraibe (II)

publicat: Vineri, 23 Mai 2025

O excursie în Insulele Caraibe ar putea fi exact ceea ce aveți nevoie dacă sunteți în căutarea soarelui, nisipului și relaxării. Vă propunem o ...

Să celebrăm teatrul românesc împreună! Gala Premiilor UNITER se vede live la TVR

Luni, 26 mai, de la ora 18.15 urmărim în direct Gala UNITER 2025 la TVR 1 şi TVR Cultural. Publicul își poate vota favoriții până în ziua ...