loader
Foto

Galerie foto

15 sporturi, 15 zile până la Jocurile Olimpice de Iarnă: Schi alpin

Schiul alpin este considerat atletismul sporturilor de iarnă, datorită audienţei.

 

Originea cuvântului „schi” se găseşte în limbile norvegiană şi suedeză.

Schiul devine sport la mijlocul secolului al XIX-lea, datorită nordicilor; amploarea pe care o vor lua concursurile va duce la înfiinţarea, în 1901, a Jocurilor nordice, ca replică a întrecerilor de vară de la Atena, din 1896.

Schiul alpin constă în coborârea pe zăpadă a unor pante cu schiurile în picioare. Acest sport este practicat în Alpi de cel puţin 150 de ani, dar a devenit tot mai popular pe la începutul secolului al XX-lea, odată cu dezvoltarea infrastructurii echipamentelor de transport, cum e telefericul. Astfel, schiorii nu mai erau nevoiţi să urce pantele de schi pe jos.

Schiul alpin, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, a debutat ca un sport olimpic în 1936, la Garmisch-Partenkirchen. În 1948 au fost adăugate coborârea şi slalomul, iar slalomul uriaş în 1952 şi super G (Super uriaş) în 1988. Astfel, schiul alpin include cinci probe, atât la feminin, cât şi la masculin: combinată, coborâre, slalom, slalom uriaş şi super G.

Un schior poate atinge viteze de peste 130 de kilometri la oră (în probele de coborâre, la slalom, o probă tehnică, viteza este mai mică), diferenţa de altitudine variind între 180 metri (slalom) şi 1100 metri (coborâre) pentru bărbaţi, respectiv 140 de metri (slalom) şi 800 metri (coborâre) pentru femei. Distanţa pe verticală este şi mai dificilă din cauza porţilor prin care trebuie să treacă sportivii. Schiori care au omis o poartă trebuie să urce din nou pentru a trece prin poarta pierdută, dacă nu, sunt descalificaţi.

La noi în ţară, prima societate de schi a fost „Karpathia”, înfiinţată la Braşov, în 1880. În 1911 are loc prima cursă de coborâre, din Postăvaru până în Braşov, iar în 1921 are loc prima competiţie la care participă şi femeile, pe un traseu de 4 kilometri. Acestă competiţie este considerată de mulţi primul Campionat de schi al României.

În 1936, se înfiinţează Federaţia Română de Schi, iar patru schiori români participă la Jocurile Olimpice de la Garmisch-Partenkirchen, în probele de slalom şi de coborâre. Dan Cristea ocupa locul 25 la slalom în 1968, la Grenoble, iar patru ani mai târziu, tot la slalom, Virgil Brenci se clasa pe locul 20. În 1988, la Calgary, Mihaela Fera termina pe locul 21, la combinată alpină şi pe locul 20, şase ani mai târziu, la Lillehamer, tot la combinată. La Soci, România este reprezentată la schi alpin de trei sportivi: Ioan Valeriu Achiriloaie, Alexandru Barbu şi Ania Caill.

În perioada 7 – 23 februarie 2014, Televiziunea Română transmite, în exclusivitate, cea mai importantă competiţie a acestui an, pentru întreaga planetă: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.


FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: Vineri, 03 Mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...