loader
Foto

15 sporturi, 15 zile până la Jocurile Olimpice de Iarnă: Sanie

Sania a apărut ca sport în secolul XVIII, când, lângă Sankt Petersburg, au fost organizate câteva competiţii.

 

Naşterea turismului de iarnă în Alpi marchează o nouă etapă când, în perioada 1870-1880, turiştii folosesc pentru sanie pantele înzăpezite şi drumurile de munte cu zăpezi bătătorite. În 1879, între Schatzalp şi Davos este amenajată prima pistă pentru sanie, cu viraje taluzate. Aici are loc primul concurs, în 1883, iar în 1913 se înfiinţează primul club internaţional de sanie, Interantional Luge Club. În acelaşi an, la Dresda, se constituie Uniunea Internaţionala a Sportului Sanie, a cărei primă manifestare este organizarea Campionatului European de Sanie de la Reichtenberg (azi Liberec).

În timpul Primului Război Mondial, activitatea competiţională se întrerupe, însă în 1923 este creată Federaţia Internaţională de Bob şi Tobogganing, care încorporează şi sportul sanie, în cadrul secţiunii „Luge”.

După cel de-al Doilea Război Mondial, graţie austriacului Bert Isatitsch, sania va căpăta o nouă orientare. În cadrul Congreselor organizate de secţiunea Luge se decide, în 1953, organizarea anuală a Campionatului Mondial de Sanie (prima ediţie Oslo, 1955), iar în 1954 desprinderea de FIBT şi constituirea Federaţiei Internaţionale de Sanie. În 1957 se înfiinţează FIL, iar sania este inclusă pe lista sporturilor olimpice de către CIO. Probele de sanie bărbaţi simplu şi dublu au fost introduse la JO din 1964, iar proba de simplu femei la JO din 1976.

În România, apariţia saniei ca sport se situează în jurul anului 1909, la Sinaia. Timp de mai mulţi ani rămâne apanajul unor cercuri restrânse de turişti, care frecventau deopotrivă staţiunile elveţiene şi Sinaia. În 1912 este înfiinţată Federaţia Societăţilor de Sport din România, în cadrul căreia funcţiona Comisia pentru Sporturile de Iarnă. Primele concursuri au loc pe una din pantele versantului Furnica, pe o pârtie de 400-600 de metri.

Din 1915 se organizează mai multe întreceri, destinate îndeosebi elevilor. În anul 1922, concursurile de sanie, bob şi skeleton se transformă în Campionate Naţionale. Prima pârtie pentru bob, sanie şi skeleton cu 10 viraje, în lungime de 2100 metri, este amenajată în 1925.  În 1934 se înfiinţează Federaţia Română de Bob, sub egida căreia se vor desfăşura toate sporturile de iarnă pe pista de bob.

După 1965, Federaţia organizează baza de selecţie pentru sportul sanie şi sunt achiziţionate sănii speciale din RDG. În 1970 Federaţia Română de Bob şi Sanie se afiliază la FIL. În anii următori, pârtia de la Sinaia este modernizată, altele sunt amenajate, la Vatra Dornei şi Bistriţa, special pentru sanie, şi este pusă la punct strategia dezvoltării saniei în teritoriu.

Începând cu anul 1980, sănierii români participă la JO. Se fac progrese din punct de vedere al rezultatelor, iar din 1990, prin dublul Ion Apostol-Liviu Cepoi accedem în elita mondială: locul 7 la JO din 1988 de la  Calgary, locul 11 la CM 1991-1992, locul 4 la JO din 1992 de la Albertville, locul 6 la JO de la Lillehammer, din 1994.

Din anul 1998, Federaţia se desparte în două organism independente: Federaţia de Schi-Biatlon respectiv Federaţia de Bob-Sanie.

Sportivii români concurează la Soci în toate cele 4 probe.

Sanie fete - Raluca Stramaturaru

Sanie  simplu masculin - Valentin Creţu

Sanie dublu masculin - Nicolae Radu Sovaiala şi Alexandru Teodorescu

Ştafetă (probă în premieră) - Raluca Stramaturaru, Valentin Creţu, Nicolae Radu Sovaiala şi Alexandru Teodorescu.

În perioada 7 – 23 februarie 2014, Televiziunea Română transmite, în exclusivitate, cea mai importantă competiţie a acestui an, pentru întreaga planetă: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.

foto: sochi2014.com

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: Vineri, 03 Mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...