loader
Foto

Galerie foto

Victoria Cociaş, „un actor care şi-a împlinit destinul”

Sâmbătă ne-am bucurat de toamna prelungită cu o nouă ediţie de colecţie a „Mic dejunului cu un campion”. Pe 21 noiembrie,  invitata Danielei Zeca Buzura a fost actriţa Victoria Cociaş. Pe TVR 2, de la 09:30.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Se pare că toamna aceasta prelungită, caldă şi aurie este în perfect acord cu invitata noastră, cunoscuta actriţă Victoria Cociaş care, de 28 de ani, poate fi admirată pe scena Teatrului Nottara.

Victoria Cociaş face parte din generaţia 1980, una dintre cele mai importante ca reprezentare culturală din perioada de dinaintea Revoluţiei. Nume mari ale culturii române din toate domeniile, literatură, teatru, film, arte plastice s-au afirmat într-o perioadă foarte grea pentru intelectualitatea română. Nici Victoria Cociaş nu a făcut excepţie.

O forţă redutabilă, încă din facultate – a fost studentă la clasa profesorilor Beate Fredanov, Ion Caramitru şi Sanda Manu – Victoria Cociaş a debutat - în urma repartiţiei - pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani. A urmat Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov şi... un „concurs cu cântec” pentru un loc în colectivul de actori de la Teatrul Nottara din Bucureşti.

Într-o perioadă în care Bucureştiul, ca şi alte mari reşedinţe de judeţ, era închis pentru tinerii absolvenţi, concursul pentru ocuparea unui post în capitală era un obiectiv iluzoriu. Preşedinta Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste era Suzana Gâdea, care trebuia să vegheze personal ca doar „persoana potrivită” să poată trece testul. Sfidând autorităţile vremii, Victoria Cociaş nu numai că s-a prezentat, dar a şi susţinut proba în afara concursului, ceea ce a ajutat-o ca peste puţin timp să fie admisă în colectivul teatrului de la Bucureşti. O tenacitate care a ajutat-o atât în carieră, cât şi în viaţa personală.

Victoria Cociaş este o actriţă cu multiple aptitudini. Este îndrăgostită de artele grafice, de teatru, film, literatură, mai nou şi de producţia şi managementul proiectelor din audio-vizual. Este o personalitate artistică cu o mare întindere interpretativă. O adaptabilitate care vine nu numai din talentul nativ ci şi din experienţa de viaţă, din profilul unui intelectual autentic. Este, cu siguranţă, motivul pentru care fiecare rol îi vine ca o mânuşă. Ştie cum să descifreze şi să-şi „trăiască” personajul, chiar şi atunci când – aparent – rolul nu pare scris pentru ea.

Interpretarea ei însă relevă o construcţie cu atâtea nuanţe, subtexte şi înţelesuri, încât spectatorul pleacă cu impresia că nimeni altcineva nu ar fi făcut un rol mai potrivit. Memorabilă rămâne partitura Mariei Callas – La Divina, dacă ar fi să ne referim la un rol recent de prim plan, pe care o să-l revedem într-o întregistrare şi în actuala ediţie a emisiunii Mic Dejuncu un Campion.

A lucrat de-a lungul carierei cu regizori de teatru redutabili: Radu Gabrea – care îi este şi soţ, cu Alexandru Dabija, Petre Bokor, Mircea Cornişteanu, Ada Lupu, Radu Afrim, Claudu Goga, Vlad Massaci, Horaţiu Mălăele sau cu Mihai Lungeanu – în cea mai recentă punere în scenă a unui text de Matei Vişniec, un spectacol pe care vi-l recomandăm cu căldură.

„Revăzând-o pe Victoria Cociaş în platoul emisiunii, chiar după repetiţia generală a spectacolului Trei nopţi cu Madox, pe scena Teatrului Notara, nu m-am putut abţine să nu remarc firescul şi căldura omului din spatele oricărui rol. Un om care a ştiut să treacă cu ambiţie, teancitate, credinţă şi talent peste obstacolele comune ale vieţii de zi cu zi, pentru a-şi urma vocaţia creatoare în care a crezut întotdeauna cu îndărătnicie”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii Mic dejun cu un Campion.

Victoria a abordat atât comedii cât şi în drame – deşi pe acestea din urmă într-un număr semnificativ mai mic - cu acelaşi profesionalism fără cusur. Nu regretă însă acea comunicare directă a actorului cu publicul său atunci când sala răspunde unei replici acide, pline de umor. Pune mare preţ pe confortul spectatorului empatic la rolurile de pe scenă cu care acesta să se poate identifica. Această insesizabilă „curea de transmisie” specifică doar teatrului sau spectacolelor de improvizaţie surclasează în ordinea priorităţilor sale, apariţia în filmul de lung metraj, deşi ofertele regizorilor de film nu au ocolit-o.

Pentru rolul din „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, filmat în 2013 de Radu Gabrea, în care joacă alături de Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc şi Ion Caramitru, Victoria Cociaş a fost recompensată în 2015 cu Premiul de interpretare feminină decernat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la  Varna. Este cea mai recentă distincţie de care s-a bucurat invitata nostră din această dimineaţă.

„Preţuirea spectatorilor şi aplauzele de bis de la finalul spectacolelor în care apare, dovedesc că Victoria Cociaş este un actor care şi-a împlinit destinul”, adaugă Ileana Ploscaru Panait.

***

Emisiunea a fost difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 21 noiembrie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 24 noiembrie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 28 noiembrie, ora 9:00)

***

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...