loader
Foto

Galerie foto

Vassilis Varvaresos, un virtouz al pianului, vineri la “Nocturne”

În exclusivitate la un post de televiziune din România, pianistul Vassilis Varvaresos a fost invitatul de vineri, 24 aprilie, al Marinei Constantinescu, la NOCTURNE.  Fix la miezul nopţii pe TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Un pianist tânăr, o personalitate puternică, bine formată, cu tehnică şi pasiune, Vassilis şi-a deschis sufletul de grec şi a acceptat să povestească din "culisele" unei cariere strălucitoare, zidită pe temelia studiului.

Întâlnirea nocturnă a fost prilejuită de recitalul susţinut de Vassilis la Ateneul Român, după ce anul trecut a obţinut locul al III-lea la "Concursul Enescu", secţiunea pian.

“Singurul lucru pe care-l poţi face ca artist este să fii sincer. La «Concursul Enescu» am cântat aşa cum mi-a cerut sufletul, care mă durea”, povesteşte emoţionat invitatul, făcând referire la o suferinţă petrecută în preajma acestui eveniment.

Artistul, care a cântat pentru Barack Obama şi Joe Biden la Casa Albă, a studiat la prestigioasa Juilliard School, la Conservatorie Nationale et Superieur de Musique et de Danse – Paris și este doctor în interpretare pianistică al Juilliard School.

Vassilis spune: “Îi mulţumesc lui Dumnezeu că n-am conştientizat, la momentul acela, importanţa şcolilor la care am dat examen sau a festivalurilor la care am participat. Altfel aş fi clacat.”

(w882) Vassilis V

Invitatul emisiunii a vorbit cu toată plăcerea şi despre familia sa, despre care spune că este "absolut normală", poate de aceea a înţeles cât era de important pentru copilăria lui să joace şi fotbal sau să meargă la mare, pe lângă timpul dedicat "îmblânzirii" pianului. “Să cânt la pian n-a venit niciodată în contradicţie cu altceva”, spune el.

Foarte important, pe toată durata înregistrării, Vassilis Varvaresos nu a pomenit nicio secundă de renunţări sau sacrificii. Asta nu înseamnă că ele nu au existat, ci că au fost uitate sau că, poate, succesul le-a acoperit .

“Când o să am 80 de ani, dacă voi trăi, aş vrea să pot spune că am avut 5 minute în care am schimbat viaţa unor oameni”, afirmă pianistul.

De la Salonic, unde s-a născut, şi până la cele mai râvnite scene ale lumii, Salle Gaveau (Paris), Concertgebouw (Amsterdam), Lincoln Center și Carnegie Hall (New York), unde a ajuns până la 31 de ani, drumul a fost schiţat de profesori, mentori, modele, de mari întâlniri. Despre un om şi destinul său, cu toată sinceritatea, vineri, fix la miezul nopţii, cu Marina Constantinescu şi Vassilis Varvaresos.

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1 şi TVR HD.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile."

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...