loader
Foto

TVR sărbătoreşte 100 de ani de la naşterea lui Louis de Funès

La împlinirea a 100 de ani de la naşterea actorului Louis de Funès, TVR 1 difuzează – între 14 iulie şi 1 septembrie – şapte producţii cu marele actor francez.

 

La 31 iulie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Louis de Funès. Considerat unul dintre cei mai buni actori de comedie din Hexagon, de Funès a avut peste 130 de roluri, iar în 1968 era votat drept cel mai popular actor din Franţa. La începutul anilor ’60, de Funes cunoaşte faima internaţională cu trilogiile 'Le gendarme de St. Tropez' (1964) şi Fantomas (1964).

Botezat „omul cu 40 de chipuri pe minut”, de Funès a avut roluri minore în peste 80 de filme, până să devină cunoscut. A jucat alături de celebrii Jean Marais, Mylène Demongeot (Fantomas), cât şi Jean Gabin, Fernandel, Bourvil, Coluche, Annie Girardot sauYves Montand. Fufu, aşa cum era poreclit actorul, a primit în 1980 premiul César.

Între 14 iulie şi 1 septembrie, pe TVR 1 puteţi urmări cinci dintre cele mai cunoscute filme ale sale, dar şi două titluri mai puţin sau deloc cunoscute publicului român.

14 iulie
ARIPIOARĂ SAU PICIOR
(L’AILE OU LA CUISSE)

Franţa, 1976
Regia: Claude Zidi
Cu: Louis de Funes, Coluche

21 iulie
TATUAJUL

(LE TATOUE)


Franţa-Italia, 1968
Regia: Denis de la Patellière
Cu: Louis de Funes, Jean Gabin

28 iulie
MICUL SCĂLDĂTOR

(LE PETIT BAIGNEUR)
Franţa-Italia, 1968
Regia: Robert Dhéry
Cu: Louis de Funes, Andrea Parisy, Franco Fabrizi
Durata: 90 min.



Comedie.
Louis-Philippe Fourchaume, autoritarul director al unei companii franceze de construcţii de iahturi, ajunge să depindă pentru semnarea unui contract de o importanţă vitală de André Castagnier, designerul pe care tocmai îl concediase. Ca să-l convingă să revină, Fourchaume descinde în satul acestuia, o aşezare rurală din inima „Franţei profunde”. Experienţa se va dovedi o tortură grozavă pentru răsfăţatul om de afaceri, cu atât mai mult cu cât este nevoit să-şi înfrâneze toate accesele de furie ca să nu-şi pericliteze situaţia.

4 august
ZÂZANIA

(LA ZIZANIE)

Franţa, 1978
Regia: Claude Zidi
Cu: Louis de Funes, Annie Girardot
Durata: 97 min.



Comedie
. Guillaume Daubray-Lacaze a dat lovitura: utilajul de depoluare pe care îl fabrică a atras atenţia unor oameni de afaceri japonezi, dornici să comande 5.000 de bucăţi. Cum capacitatea de producţie a uzinei e mult prea mică, el încearcă s-o extindă, sfârşind prin a distruge grădina nevestei sale, pasionată de horticultură. Decisă să se răzbune, Bernadette Daubray-Lacaze părăseşte domiciliul conjugal şi îşi depune candidatura, împotriva soţului, la alegerile municipale.

 

11 august

MARILE VACANŢE
(LES GRANDES VACANCES)

Franţa-Italia, 1967
Regia: Jean Girault
Cu: Louis de Funes, Olivier de Funes
Durata: 85 min.



Comedie
. Fiindcă Philippe a picat bacul, tatăl său hotărăşte să-l trimită la studii în Anglia. În schimb, o găzduieşte pe fata unui producător scoţian de whisky. Dar pentru că toate acestea se petrec în timpul vacanţei de vară, Philippe nici nu se gândeşte s-o piardă, aşa că îl trimite în locul său pe amicul Michonnet.

18 august
CINE PICĂ DE FAZAN? (premieră)

(POUIC-POUIC)

Franţa, 1963
Regia: Jean Girault
Cu: Louis de Funès, Mireille Darc, Roger Dumas
Durata: 86 min.

Comedie. Léonard Monestier este deţinătorul unei averi considerabile, până când soţia sa, Cynthia, face o investiţie nefericită. Departe de a cădea pradă vreunei depresii, Léonard caută un fraier căruia să-i vândă afacerea, iar acesta nu e nimeni altul decât pretendentul fiicei sale Patricia, miliardarul Antoine Brevin.

 

25 august
ÎN POM (premieră)

(SUR UN ARBRE PERCHÉ)

Franţa, 1971
Regia: Serge Korber
Cu: Louis de Funès, Geraldine Chaplin, Olivier de Funès


Comedie. Aflat într-o călătorie de afaceri, promotorul francez Henri Roubier ia un viraj neinspirat, care-l proiectează – cu tot cu maşină şi pasageri – pe coroana unui pin-umbrelă, crescut pe marginea drumului, deasupra unei prăpăstii…

 

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...