loader

Rockul Românesc versus carantina (II)

RECOMANDARI

„Remix” v-a propus să revedeți sâmbătă, 20 martie, de la ora 22:00, la TVR 3 și online pe TVR+, „Rockul Carantinei” – un proiect apărut la începutul stării de urgență, atunci când pandemia a lovit branșa artistică, în particular cea muzicală.

 

Reînregistrarea unor piese de rezistență din istoria rockului românesc - unele rare, nemaicântate de decenii, omagiind astfel trupe care au pus o cărămidă sau mai multe la edificiu.

Muzicieni din mai multe generații, fiecare de acasă, cei mai mulți nemaicântând unii cu alții. După un prim episod „Remix” cu șase remake-uri, încă cinci provocări, fiecare cu povestea sa.

(w882)

Catena – o piesă (singura publicată oficial) a fetelor rock conduse de Anca (Vijan) Graterol, reorchestrată (la sugestia autoarei, care a participat la remake din Germania) în manieră hard & heavy; de astă dată au fost cântate mai multe strofe, descoperite în carnetul de texte al Ancăi.

(w882)

Rodion Roșca, pionier electro-rock reinventat în ultimul deceniu, cu o piesă Rodion G.A. filmată pentru Revelionul 1983 TVR, reinterpretat în cheie modernă (Brazda lui Novac), electro-pop, de muzicieni dintr-o generație care nu mai are handicapul lipsei de instrumente ori al izolării culturale, cântând deopotrivă în țară și în străinătate.

(w882)

Holograf - o compoziție inedită de pe primul disc LP, scrisă într-o noapte de Mihai Pocorschi pentru Gabriel Cotabiță, devenită una dintre cărțile de vizită ale formației care a debutat cu dreptul și în studiourile de înregistrări... și din nou o reconsiderare orchestrală (Eugen Caminschi), salutată de autor.

(w882)

Marele hit al primei trupe legendare din Cluj, Chromatic, a fost redescoperit și reînregistrat de două generații diferite de muzicieni rock, prin același Mihai Pocorschi; direcția sa a fost aceea de a păstra linia melodică principală, imaginată de marele chitarist Sorin Tudoran, dar conferindu-i un plus de energie, hard, în ton cu prezentul.

(w882)

Dintre numeroasele șlagăre Semnal M, provocarea proiectului a țintit un alt gen de melodie, apărută când trupa a dobândit instrumente performante; compoziția lui Iuliu Merca a avut o lansare inedită – câștigând Premiul I la Festivalul concurs „Club A” din 1981 - fiind la rândul ei... răstălmăcită fusion în 2020 de Marius Pop.

(w882)

Ulterior, cele 11 piese celebrate în carantină au stat la originea unui nou proiect – live - „Retro Rock”, cofinanțat de Ministerul Culturii. În ultimul moment, pandemia a anulat concertul cu spectatori, dar a făcut posibilă filmarea evenimentul (unic în istoria rockului românesc). Înregistrat audio - video, acesta va ajunge, prin intermediul internetului (dar nu numai), la mult mai mulți fani ai genului, oriunde s-ar afla.

Post scriptum: În paralel, au apărut și alte inițiative de reconsiderare a rockului românesc d’antan. Cea mai apropiată de spiritul „Rockului Carantinei” a fost aceea a claviaturistului Vlady Cnejevici. În contextul primului său album de autor - „Ieri și azi” – muzicianul a repus pe tapet o piesă Progresiv TM („Vorba dulce din bătrâni”, compoziție Ladislau Herdina / Ștefan Kovacs) cu Ghighi Iovin și Teo Boar.

(w882)

 

 
Cristina Neagu, decorată de către preşedintele interimar Ilie Bolojan

Jucătoarea de handbal Cristina Neagu a fost decorată, luni, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler de către preşedintele ...

Educația financiară, încă o provocare majoră în România

În România, educația financiară rămâne o provocare majoră, influențând direct stabilitatea economică a indivizilor și a societății în ansamblu.

Conservarea identității lipovenești: Poisul, arta și memoria colectivă | VIDEO

Comunitatea lipovenească, cu o istorie bogată și o identitate distinctă, păstrează cu sfințenie elemente tradiționale ce definesc portul și ...