loader

Florin Piersic Jr. despre teatru şi Freak Show - la „Arte, carte şi capricii”

RECOMANDARI

În dialog cu Liana Stanciu - joi, de la ora 21.00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, iar cu traducere în limbaj mimico-gestual: sâmbătă, de la ora 19.00.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În această săptămână, invitatul Lianei Stanciu la Arte, carte şi capricii este  actorul, regizorul, scenaristul, producătorul de film şi scriitorul Florin Piersic Jr. "Şcoala mea adevărată a început pe la 32-33 de ani. Am irosit mult timp căutându-mi un drum", spunea într-un interviu acesta. Acum însă, Florin Piersic Jr. este cu adevărat un om împlinit, pe care iubitorii de teatru îl pot vedea în mai multe spectacole, printre care şi un one-man show în care interpretează timp de doua ore 13 personaje.

Pentru a treia oară, Bucureştiul a devenit un punct fierbinte pe harta vizualului european. Fie că vorbim despre artă de patrimoniu sau contemporană, artişti consacraţi sau tineri debutanţi, galerii, muzee sau spaţii alternative, toate pot fi văzute pâna în 15 mai la Art Safari – eveniment de la care Miruna Moraru ne aduce detalii.

“De ce am citi?” pare o întrebare retorică, dar Tudor Călin Zarojanu ne reaminteşte că nu putem trăi fără ea la fel cum nu putem trăi cu adevărat fără să ne întrebăm (măcar din când în când), la sensul real al existenţei noastre.

Ceramica este o artă a focului, o alchimie prin care lutul capătă preţiozitate, culoare, forţă şi expresie – o demonstrează una dintre cele mai cunoscute ceramiste din România – şi din lume: Arina Ailincăi. Expoziţia sa, Corpul dislocat, poate fi văzută la Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia până la începutul lunii iunie.

Fotograful Mihai Moiceanu iubeşte natura, aşa că în turele sale făcute pe diverse continente a încercat să îi surprindă măreţia. Din Nepal până în Patagonia, din Dolomiţi până în Anzi, din Retezat până în Vietnam, fotografiile sale surprind miracolul naturii - pe care acum îl puteţi descoperi într-un reportaj de Cătălina Filip.

Emil Ciocoiu este considerat de specialişti  unul dintre cei mai importanţi pictori români ai momentului.  Stabilit de mult timp în Germania, el şi-a construit o carieră de excepţie. La începutul anilor 2000 a expus chiar la sediul NATO de la Bruxelles, dar şi la Parlamentului European în plin efort  naţional de aderare la cele doua organizaţii. Acum, Muzeul Naţional Cotroceni găzduieşte o amplă expoziţie cu 100 de lucrări semnate de Emil Ciocoiu, iar amănunte aflăm din reportajul realizat de Virgil Diaconescu.

Se spune despre Matei Vişniec că este cel mai jucat dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt puse în scenă atât în România, cât şi în Europa, cu un real succes. În această ediţie de Arte, carte şi capricii aflaţi mai multe informaţii despre o nouă montare după un text al lui Matei Vişniec, de această dată la Teatrul de Stat Constanţa. Este vorba despre Șobolanul Rege, în regia lui Radu Dinulescu, după piesa Memoria cârpelor de şters pe jos.

 

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

 
Educația juridică, instrument de întărire a democrației

Educația juridică le oferă oamenilor instrumentele necesare pentru a înțelege sistemul legal în care trăiesc și pentru a-și cunoaște drepturile ...

PROFESORUL DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI, ROMIŢĂ IUCU, ÎN

Duminică, 18 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă propun să intrăm în "Dialoguri Academice" cu profesorul de pedagogie, ...

Energie, emoţie și o lume a copilăriei la

Sâmbătă, 17 mai, ora 20.00 și duminică, 18 mai, ora 15.00, vă aducem în dar, la TVR 2, o nouă gală de excepție a sezonului 14 al emisiunii "Drag ...