loader
Foto

”Prezenţe româneşti în Italia”: Luminiţa Ţăranu, artist vizual

O zi într-o expoziție alături de Luminiţa Ţăranu, sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 21:00, la TVRi. Un proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate. |VIDEO

 

Stabilită de 35 de ani la Roma, Luminița Tăranu este un artist plastic remarcabil, cu numeroase expoziții personale sau participări în expoziții de grup. Prin lucrările ei, artista explorează raportul dintre prezent și trecut, dintre scriitură și pictură, găsind noi forme de scriere în imagine.

Luminiţa Ţăranu este un cetățean al lumii. Pentru ea, lumea este un peisaj, un spațiu absolut deschis în care trăim cu toții. În acest peisaj trăim și ne mișcăm, dintr-un spațiu geografic în altul și în același timp dintr-o stare de spirit în alta.

S-a născut în România și în același timp a trăit în Italia. Aparține ambelor țări dar în realitate această apartenență i-a dat un sentiment al libertății.

A observat că există spații geografice cu care noi avem o energie în comun. Mergând prin lume se găsesc spații cu care simți că ai o legătură puternică şi crede că este legătura noastră cu lumea pe care fiecare dintre noi o are.

Conisderă că Italia este țara cu cel mai valoros patrimoniu artistic şi se simte împlinită aici.

(w882) luminita m

„A descompune lumea în fragmente, a recompune fragmente ale lumii într-un act unic, acesta este scopul final al acestei picturi. Totul despre ceea ce trăiește în noi, pulsează, se agită și agită conștiința noastră este conținut în operele pe care Luminița Țăranu, cu o ordine tautologică și compulsivă, le prezintă cu această ocazie. O provocare pe care această expoziție și-o asumă și care ne face să devenim martori activi ai unei cercetări care, înainte de a fi estetică, este etică, sau de ordin moral.

Omul, corpul lui, animalele, mediul înconjurător, clima, materia din care fiecare organism se compune și își are originea, este analizat aici ca și cum ar fi pe masa unui anatomopatolog, atât este de clară secțiunea de spațiu pe care fiecare subiect este destinat să o ocupe în această lume”, spune despre expoziţie Alessandro Masi, critic și istoric de artă, profesor de „Istoria Artei Contemporane” și de „Management al Patrimoniului Cultural”.

Anca Berlogea Boariu şi Claudiu Petringenaru au fost la expoziţia personală de arte vizuale a Luminiţei Ţăranu intitulată Itineraria, la Muzeul Civic „Umberto Mastroianni”, Marino, lângă Roma.

(w882) luminita t

Seria „Prezenţe româneşti în Italia”, realizată de Anca Berlogea Boariu şi Claudia Nedelcu Duca şi coordonată de Mihaela Crăciun și Corina Dobre, poate fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 – 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

(w882)

Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...