loader
Foto

Galerie foto

Părintele Gheorghe Holbea: „Oamenii simt într-un preot puterea duhului”

„Mic dejun cu un campion” a făcut un obicei de a invita în apropierea sărbătorilor importante ale românilor, cum este şi cea de Paşte, preoţi-profesori alături de care să descifrăm taine nespuse care pot să ne facă „oameni” prin învăţăturile creştine.

 

Taina credinţei nu se rosteşte în gura mare, ci se trăieşte şi se învaţă. Pentru a o desluşi, avem nevoie de păstori de suflete care să ne arate calea.

Unul dintre aceştia este şi părintele Gheorghe Holbea, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi preot co-slujitor la Biserica Precupeţii Noi.

Numitorul comun al Marilor Duhovnici este Duhul Sfânt.” „Când te afli la hotarul dintre viaţă şi moarte, devii simplu şi esenţial.”  (Părintele Gheorghe Holbea)

În Sâmbăta Patimilor, Iisus a coborât la iad devenind pârga adormiţilor, cum scrie Apostolul Pavel în Corinteni. Am ales să petrecem această zi a smereniei alături de profesorul şi teologul Gheorghe Holbea - spune Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii care îl cunoaşte personal  şi îl preţuieşte deosebit pe invitatul nostru de sâmbătă dimineaţa de la Cafe Verona.

(w882) mic dejun

Avem privilegiul unei întâlniri cu totul speciale cu un teolog şi un preot cu har ce a venit însoţit de câţiva dintre studenţii săi care formează un ansamblu de muzică bisericească, Corul bărbătesc al Asociaţiei Cantus Domini, al cărei preşedinte este Marius Oblu.

Componenţa corului: Răzvan Constantin Ştefan - dirijor; Interpreţi: Emilian Gabriel Turcu, Silviu Donoagă, Victor Stoica, Florin Marinache, Andrei Predescu. Ei au interpretat trei piese divine: ’’Cămara ta’’ de Ioan D. Chirescu; ’’Şi era ora a VI-a’’ - oratoriu de Eusebiu Mendicevschi şi ’’Stihuri în Vinerea Mare’’ (Plângeri la Sfântul Mormânt) de Paul Constantinescu, în aranjamentul muzical semnat de Gheorghe Cucu.

(w882) mic dejun

Părintele Holbea povesteşte că drumul spre biserică l-a descoperit încă din pruncie.

M-am născut într-o familie de oameni credincioşi şi de aici am pornit pe calea credinţei. Dumnezeu a vrut să mă întâlnesc cu oameni providenţiali aşa cum a fost Părintele Stăniloae. El mi-a marcat itinerariul teologic.

De altfel una dintre temele sale preferate de cercetare în teologie este viața şi opera Părintelui Dumitru Stăniloae; spiritualitatea filocalică, Ascetică şi Mistică.

(w882) mic dejun

Gheorghe Holbea a fost bursier al Bisericii Greciei (1994 - 1996) şi al Universităţii „Aristotelio” cu bursă de merit (1997 – 2000) iar în 2000 îşi lua doctoratul în Teologie Dogmatică, la Salonic, în Grecia cu calificativul Excepţional.

Între 2008 - 2011 a fost consilier patriarhal în departamentul teologic - educaţional al Patriarhiei Române iar din 2012 este prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian, Universitatea din Bucureşti.

Activitatea sa organizatorică cuprinde un număr impresionant de proiecte care implică şcoala, biserica, apariţiile editoriale, congresele Patriarhiei Române, coordonarea proiectelor educaționale ale Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, fiind ales ca reprezentant la diferite congrese şi simpozioane, cu binecuvântarea şi delegarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Mai mult decât profesor, Părintele Gheorghe Holbea este un preot şi duhovnic căutat pentru darul său.

În creştinism esenţial este momentul întâlnirii cu duhovnicul - spune părintele Holbea. Este în egală măsură un misionar care nu scapă din vedere niciodată implicarea socială - Sunt atâţia oameni care au nevoie reală de sprijin concret şi de o îndrumare părintească.

(w882) mic dejun

A venit părintele Holbea înconjurat de studenţi. Mergeau agale pe aleea spre cafenea în lumina aceasta de primăvară pe care am aşteptat-o atât de mult. Totul se împletea armonios. Venise cu studenţii săi să facă şi o cântare. De cum au intrat aceşti tineri frumoşi, au şi început vocalizele, sub îndrumarea părintelui şi a dirijorului. Ne-am oprit din pregătirile filmării, de teamă să nu-i deranjăm. Părintele îi privea cu o dragoste de tată. Le-a făcut un semn discret şi s-au oprit pentru a putea contura ultimele detalii de decor, indicaţii de regie, reglajul luminii, al camerelor, travelingul... totul a fost gata într-o clipă, parcă fără nicio greutate. Şi s-au scurs cele 50 de minute ascultându-l vrăjiţi. Mâine este marea Sărbătoare a Paştelui şi, la final, Părintele Holbea ne-a binecuvântat pe toţi. Aşa nădăjduim şi noi. În lumină, primenire şi Înviere.” (Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii)

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

***

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 7 aprilie, ora 10:10în reluare marţi, 10 aprilie, ora 8:00vineri, 13 aprilie, ora 5:00

TVR 3: duminică, 8 aprilie, ora 9:00

TVR Internaţional: sâmbătă, 7 aprilie, ora 10:00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 14 aprilie, ora 8:30

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...