loader
Foto

“O fost ori n-o fost?” Întrebarea se reia la Vaslui

În ediția "Lumea de aproape" din 21 decembrie, ora 17.30, pe TVR3, am aflat răspunsurile la întrebarea "O fost ori n-o fost... revoluție la noi în oraș?" adresată vasluienilor, cum întrebase și Corneliu Porumboiu în filmul său din 2006.

 

După reorganizarea administrativ-teritorială din 1968, târgul Vaslui a devenit reşedinţa judeţului cu acelaşi nume, judeţ care îngloba şi zone importante din fostele regiuni Fălciu, cu capitala la Huşi şi Tutova, cu capitala la Bârlad. Geografia a fost de partea localităţii care devenise celebră cu 500 de ani înainte, prin victoria lui Ştefan cel Mare asupra otomanilor.

Din 1970, autorităţile vremii au început un amplu proces de dezvoltare a Vasluiului, în primul rând prin reconstrucţia centrului civic al oraşului. Şi iarăşi s-a făcut apel la istorie, la gloria “curcanilor” vasluieni dobândită pe câmpurile de luptă pentru independenţa din 1877. Cuşma lui Peneş Curcanul, stilizată architectural, împodobeşte clădirea noului Palat Administrativ.

Piaţa din faţa acestui sediu a fost şi scena aleasă de vasluieni în decembrie 1989 pentru a-şi manifesta euforia la aflarea veştii fugii lui Nicolae Ceauşescu. Sau, cu câteva ore mai devreme. Dilema shakespeariano-schrodingeriană “a fost sau n-a fost?” a fost lansată la 16 ani de la Revoluţie de către regizorul vasluian Corneliu Porumboiu. Evident, fiecare şi-a ales propriul răspuns.

(w882) A fost sau

Imagine din filmul A fost sau n-a fost? (regia Corneliu Porumboiu, 2006)

După alţi 16 ani am încercat şi noi să aflăm ce cred vasluienii – mai ales cei care s-au aflat în 1989 în Centrul Civic străjuit de impozanta statuie a lui Ştefan cel Mare.

Vă propunem să vă alegeţi singuri răspunsul din mărturiile culese de noi la sfârşitul anului 2022. Pe 21 decembrie, de la ora 17.30, pe TVR3.

Aşadar, o fost ori n-o fost?

***

Producător: Dan Trofin

TVR Iași

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.