loader
Foto

O discuție despre cum sunt acordate premiile literare, la „Intrare liberă” | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori, în 23 martie, de la ora 19.00, la o discuție despre modul în care sunt acordate premiile literare în România, în contextul scandalului creat în jurul Premiilor UNITER.

 

Pe ce criterii se acordă, contează doar valoarea estetică sau se iau în calcul şi argumente morale sau politico-ideologice? Ce relevanţă au pentru public? Cât de importantă este componenţa juriilor?

Mirela Nagâț a încercat să răspundă la aceste întrebări, împreună cu invitații săi: Cristina Ispas (critic literar şi scriitoare), Raluca Dună (cercetătoare la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu"), Angelo Mitchievici (scriitor, critic literar, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România). Prin Zoom, vor interveni: Carmen Muşat (critic literar, directoarea revistei „Observator Cultural"), Bogdan Creţu (critic şi istoric literar) și Cristina Hermeziu (scriitoare).

 

 

Săptămâna trecută, în lumea teatrului a izbucnit un scandal, după anunțarea nominalizărilor la Premiile UNITER.

Regizoarea Carmen Lidia Vidu a lansat o petiție în care critica juriul UNITER, pentru că la categoriile „Cel mai bun spectacol” și „Cea mai bună regie” nu au fost nominalizați regizori tineri și nici femei. Petiția a fost semnată de peste 1.400 de oameni.  În replică, regizorul Silviu Purcărete a anunțat că se retrage de pe lista nominalizaților la Premiile UNITER, pentru a face loc „unei leoaice tinere”.

În aceeași petiție, semnatarii au reclamat și acordarea unui premiu pentru întreaga activitate lui Alexandru Repan, care, în 2012, a fost declarat colaborator al Securității. UNITER a decis retragerea premiului în acest caz, menționând că „Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepție a actorului Alexandru Repan, pentru care a și fost desemnat, de bună credință, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securității este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democrație, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă”.

O altă acuzație adusă UNITER se referă la nominalizarea lui Andriy Zholdak, regizorul fiind acuzat de comportament abuziv. UNITER a menționat, în acest caz, că numai teatrele care au lucrat cu regizorul pot lua măsuri, juriul „nu este abilitat să judece eventualele excese temperamentale ale unui artist sau altul, ci numai să-i evalueze performanțele profesionale”.

O relatare a scandalului găsiți la Observatorul Cultural, aici.

Emisiunea „Intrare liberă” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 19.00.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...