loader
Foto

Galerie foto

Jurnale de călătorie inedite, la TVR HD

Emisiunile de călătorie de pe TVR HD sunt un ghid valoros, indiferent de destinaţie. Între 15 şi 18 ianuarie vă invităm într-o aventură din Moldova în Dobrogea, de la Roma la Ierusalim, din Creta până tocmai în Islanda.

 

Cultură, istorie şi antropologie – se regăsesc toate în emisiunea Cap compas, difuzată pe TVR HD, de la 10:50 şi în reluare de la 15:05, de luni până vineri. Joi, 15 ianuarie vom călători în Rusia, la Sankt Petersburg, Veneţia Nordului, oraşul pe care ţarul Petru cel Mare l-a dorit o „fereastră către Europa”. Vineri, 16 ianuarie trecem într-o lume complet diferită, pentru a admira Toledo – oraşul-patrimoniu, considerat astfel pentru că poartă amprente atât de diferite (romane, maure, catolice, evreieşti). Sâmbătă, 17 ianuarie (de la 2:30), suntem conduşi într-un pelerinaj prin Ierusalim, oraşul sfânt cu o istorie atât de zbuciumată. Duminică, 18 ianuarie, de la 11:30, avem nevoie de un ghid bun pentru a face un traseu prin munţii Atlas.

(w882) Sankt Pete
Sankt Petersburg

Emisiunea România turistică vă propune alte tipuri de drumeţii. Să batem ţara, în lung şi în lat, de la bisericile pictate din Bucovina (joi, 15 ianuarie, de la 14:30), la Pietroasele (vineri, 16 ianuarie, de la 14:30) şi Breaza (sâmbătă, 17 ianuarie, la 7:30). Dacă alegeţi să călătoriţi în Munţii Vrancei, să admiraţi Cheile Tisitei, Cascada Putna şi Lacul Negru o puteţi face prin intermediul emisiunii Descriptio Moldaviae, duminică, 18 ianuarie, de la ora 11.

Tot prin ţară colindăm cu echipa emisiunii Exclusiv în România. Joi, 15 ianuarie, de la ora 21, mergem pe urmele lui Dracula, din Poarta Transilvaniei - oraşul Bistriţa, până în Pasul Tihuţa. Descoperim rivalul Transalpinei din zona Moldovei - Transrarăul, aflăm secretul palincii tradiţionale din prune bistriţene, luăm lectii de călărie la Herghelia Beclean şi ne relaxăm la un foc de tabără pe malul lacului Colibiţa, "marea de la munte", cum a fost numit.

(w882) Transalpin

Sâmbătă, 17 ianuarie, de la ora 13:30, avem oră de instrucţie la Arsenal Park, cel mai mare complex turistic cu tematică militară din Europa. Ne repezim şi până la Tărtăria, unde s-au descoperit celebrele tăbliţe care ar putea să plaseze aici leagănul civilizaţiei. Vizităm, apoi, fermecătoarea cetate a Câlnicului, aflată în patrimoniul UNESCO. Mergem şi la Alba-Iulia, pentru o lecţie de istorie “pe viu”, cu lupte între daci şi români. Iar în final, după atâtea confruntări militare, ne oprim să ne odihnim pe terenul de golf de la Pianu de Jos.

De la ora 17:50, într-o altă ediţie a emisiunii Exclusiv în România, ne vom lăsa conduşi prin cătunele izolate din Munţii Cernei, la care ne duce un drum unic în Europa sau chiar în lume: o scară înaltă de câteva zeci de metri, sprijinită de stâncă. Este singura cale de acces către Scărişoara, Ineleţ sau Ţaţu, ai căror locuitori continuă să trăiască şi în zilele noastre fără curent electric, fără şosele şi fără automobile, dar într-un peisaj de basm. Trecem de proba scării şi facem o mămăligă la ceaun, la lumina stelelor, după care vedem cum se macină mălaiul, la o moară veche de sute de ani.

(w882) Munţii Ce
Valea Cernei

Urcăm şi pe celălalt versant al Văii Cernei, în Cheile Ţesnei din Munţii Mehedinţi, unde creşte pinul negru de Banat. Poposim, apoi, dincolo de munţi, în Plaiul Closanilor. Trecem pe Podul lui Dumnezeu, pod natural, un unicat din comuna Ponoarele, unde se găsesc şi alte fenomene carstice rare: câmpurile de lapiezuri şi lacul-fantoma Zaton. Aflăm lucruri interesante despre peştera cu cea mai lungă galerie submersă din ţară, Izverna, de la speologul Mihai Baciu, singurul român care a reuşit să o traverseze. Un drum cu bicicleta prin Cheile Baluţei adaugă un strop de adrenalina unei ediţii răzleţite prin munţi şi văi.

Duminică, 18 ianuarie, de la ora 23:00, facem un popas în Dobrogea, la martirionul de la Niculiţel şi la mănăstirea Cocoş şi vom vedea cum arată câteva sate lipoveneşti: Slava Rusă şi Slava Cercheză unde descoperim, nu doar cele mai vechi mănăstiri ortodoxe de rit vechi din lume: Uspenia şi Vovidenia, dar şi ansamblul folcloric lipovenesc Slaveanka din Slava Cercheza. Urcăm şi în munţii Măcinului, învăţăm meşteşuguri uitate în Luncaviţa, ajungem în vechea cetate Enisala, dar şi la geamia din Măcin.

(w882) Slava RusÄ
Slava Rusă, Dobrogea

TVR HD este un ghid bun şi în călătoriile pe meleaguri îndepărtate, unde altfel poate nu am avea ocazia să ajungem decât cu gândul.

Putrajaya, capitala administrativă a Malaeziei, este primul oraş-grădină din lume. Ne putem bucura de farmecul său lăsându-ne purtaţi acolo prin intermediul emisiunii Post Meridian. Joi, 15 ianuarie, de la ora 17:45. Ediţia emisiunii de vineri, 16 ianuarie, ne trimite pe malul Tibrului, să ne plimbăm prin oraşul celor şapte coline, Roma.

Emisiunea Salutări din sud vă prezintă o serie de documentare de călătorie unde veţi regăsi imagini din cele mai atractive oraşe şi destinaţii turistice din Grecia insulară şi din sudul Italiei. Puteţi revedea o ediţie dedicată Salonicului – inima Macedoniei (joi, 15 ianuarie, la ora 3:00), una despre insula Evia, a doua ca mărime din Grecia, după Creta (vineri şi sâmbătă, ora 3:00) şi o alta despre insulele Patmos şi Rhodos.

Dacă sunteţi încă dornici de aventură, TVR HD v-a pregătit un documentar inedit: Islanda - Cu bicicleta în deşert, difuzat sâmbătă, 17 ianuarie, de la ora 22. Câţiva prieteni s-au aventurat într-o expediţie pe bicicleta, străbătând ceea ce ei au numit„ultimul teritoriu sălbatic din Europa”.

Foto: wikipedia

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...