loader
Foto

Galerie foto

Întoarcerea acasă: Hercules de la Alba Iulia şi colierul de la Căpâlna

Emilia Nicolaescu ne spune, în cel de-al treilea episod al emisiunii „Locuri, oameni şi comori”, cum au fost recuperate două dintre cele mai valoroase artefacte din patrimoniul cultural naţional. Pe 13 februarie, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, de la 18:30.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Prin două operaţiuni poliţieneşti de anvergură internaţională, un arheolog din Alba Iulia, care e în acelaşi timp şi ofiţer de Poliţie, a reuşit să recupereze două piese antice unice şi extrem de valoroase: o statuie romană din marmură a lui Hercules şi Colierul antic de la Căpâlna. Ele au fost furate de hoţi, direct din siturile arheologice. Statuia a fost recuperata în ţară printr-un flagrant, iar colierul a ajuns în mâinile unor traficanţi din Germania. Acum, ambele se află la Muzeul de Istorie din Alba Iulia.

Statuia lui Hercules - compusă din cele 10 fragmente recuperate  - reprezintă o statuie monumentală din marmură, originală şi provine din situl arheologic Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, oraşul roman din Partoş (secolele II-III), aflat pe Lista Monumentelor Istorice.  Conform site-ului alba24.ro,  statuia este din marmură de import (probabil din Asia Mică) şi datează din secolul  al II-lea d.Hr. Ea aparţine unui tip iconografic cunoscut sub numele de „Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (secolul  al IV-lea î. Hr.).

Colecţia de la Căpâlna este formată dintr-un colier şi doi cercei din aur şi datează din secolul al II-lea î.Hr. A fost găsită în 2003, în timpul unor săpături arheologice, însă în la puţin timp după,  a fost furată.  Autoritzăţile au reuşit să le recupereze şase ani mai târziu, după ce un cetăţean străin din Serbia a vrut să le vândă.

***

Locuri, oameni şi comori este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Noua emisiune de pe postul TVR 2 dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea noii producţii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.