loader
Foto

Evadaţi o oră cu Harry Tavitian, la "Remixul" de pe TVR 3

S âmbătă, 13 mai, de la orele 19.00 și 24.00, la TVR 3 şi online pe TVR+, Harry Tavitian este protagonistul emisiunii "Remix".

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

După 12 ani de educaţie muzicală clasică, la Festivalul „Cerbul de Aur” îl asculta pe bluesman-ul Memphis Slim, iar în 1974 se întâlnea la jam session, la Festivalul de Jazz de la Sibiu, cu Richard Oschanitzky: două momente care l-au decis pe pianistul Harry Tavitian să se îndrepte spre o altă muzică.

După doi ani, se dedica în exclusivitate acestei direcţii, într-o carieră prodigioasă, pendulând între free-jazz şi etno.

Primele succese: cu grupul Creativ (cu percuţionistul Corneliu Stroe), inclusiv cu primele două discuri (live) lansate de o casă de discuri din Anglia -„Horizons” (1981) și „Transylvanian Suite” (1985). În ’88, o primă colaborare cu muzicieni din străinătate este editată ca „East West Creativ Combinations”.

(w882) Tavitian

După ’89 apare și amânatul disc „Creațiunea” și mai multe casete audio. De menționat aici CD-urile „There’s always a hope” (Italia, 1993) cu Anatoly Vapirov la saxofon, iar în 1996 proiectul Black Sea Orchestra cu muzicieni importanți din zona Mării Negre, un adevărat super-grup.

Un proiect autohton reușit a fost fără doar și poate "Orient Express", cu instrumentiști din generația următoare, ajuns până la Washington, dar altfel greu de articulat pentru concerte de cluburi. A rămas CD-ul „Axis Mundi”, produs de Casa Radio în 1999. După 2000, discul de pian solo „Old Balkan Rhapsody” reunește mai multe înregistrări live.

(w235) Disc(w235) disc

 

Mai apoi, am numărat câte două discuri cu Hans Kumpf și cu Vapirov, o casetă cu bateristul Eugen Gondi, o alta cu grupul Blues Community, iar în ultimul deceniu „Balkaz” (cu saxofonistul Mihai Iordache) și „Birth”, cu percuționistul sătmărean Cserey Csaba, un program filmat și de echipa „Remix” la Ateneul Român, în 2009.

Tot în acel decembrie, Tavitian a mai cântat într-un recital la două piane, cu Ion Baciu jr - „Teach Me Tonight” -, iar ediția se încheie cu selecțiuni dintr-un festival de blues de la Sighișoara (2006).

(w882) Tavitian

Cu Johnny Răducanu ori cu David Yengibarian, Harry cântă la fel de serios și motivat reinterpretările sale moderne din folclor – românesc, armenesc și firește american.

Vizionar și personal în jazz-ul său etnic devenit între timp vogă mondială, muzicianul român de etnie armeană a devenit  un cetățean universal cu viză pentru muzica de cameră, contemporană, blues, muzică medievală ori folclor din Balcani.

(w882) Doru Iones

Realizator Doru Ionescu

***

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...