loader
Foto

Galerie foto

„Eşti totalmente singur şi orice ai face, te vor injura!"- Tompa Gabor, la „Nocturne”

RECOMANDARI

„Teatrul e un prilej de spovedanie”, consideră directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Subiectul a fost dezvoltat luni, 23 mai, de la ora 23.00, la „Nocturne”, când regizorul Tompa Gabor a fost invitatul Marinei Constantinescu la TVR 1. | VIDEO

 

Regizor de teatru, film, opera, eseist, poet şi profesor, Tompa Gabor se poate lăuda cu o carieră temeinică, aşezată: de peste 30 de ani, din 1990 şi până în prezent, invitatul Marinei Constantinescu este directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. S-a dovedit un lider care a preferat să fie ascultat, nu neapărat iubit: „eşti totalmente singur şi orice ai face, te vor injura!”, spune regizorul.

(w882)

Teatrul este cu mult mai mult decât un eveniment de 2-3 ore: „Teatrul înseamnă recunoaşterea celuilalt. Teatrul are un metalimbaj, prin oglinda celuilalt ne vedem pe noi înşine. Teatrul e un prilej de spovedanie", afirmă regizorul Gabor Tompa, care ne va vorbi cu aceeaşi însufleţire despre munca şi, în acelaşi timp, pasiunea lui de o viaţă.

Talentul organizatoric şi arta coordonării le-a moştenit de la tatăl său, Miklos Tompa, un mentor, un om spiritual, plin de farmec, care a plecat la Budapesta să studieze Dreptul, dar care nu a mers nicio zi la cursuri. După un parcurs năucitor, de la sufleur la regizor, acesta înfiinţa, în 1946, Teatrul Secuiesc din Târgu Mureş, actualmente Teatru Naţional.

(w882)

La rândul său, Tompa Gabor este recunoscut în întreaga lume pentru viziunea sa îndrăzneaţă asupra textelor clasice şi pentru provocările pe care le propune actorilor săi în ceea ce priveşte expresivitatea fizică. „Testamentul” lui Tompa Gabor, aşa cum îi place să numească fiecare spectacol de teatru în parte, cuprinde titluri cu greutate: „Scaunele", „Hamlet", „Tango", „Aşteptându-l pe Godot", „Cântăreaţa cheală", „Furtuna", „Azilul de noapte" şi multe alte piese care, cu siguranţă, vor dăinui în istoria teatrului de pretutindeni. Regizorul a colaborat cu teatre din Franţa, Germania, Portugalia, Spania, SUA, Marea Britanie, Austria, Ungaria, Irlanda, Iugoslavia, Canada, Serbia, Cehia, Coreea de Sud, iar din 2018 este preşedintele Uniunii Teatrelor din Europa.

Cu siguranţă, în „semnătura" lui Tompa Gabor şi-au pus amprenta şi profesorii săi de la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti: Cătălina Buzoianu, Mihai Dimiu şi Liviu Ciulei. În ce fel? Am descoperit la „Nocturne”, luni, 23 mai, de la 23.00, la TVR 1.

(w882)

„Într-o societate care pare că nu-şi mai găseşte busola, în vremuri gri şi tulburi, de acum şi dintotdeauna, arta singură a ţinut loc de orizont, de speranţă, de lumină” - Marina Constantinescu ne invită la dialogurile „Nocturne” de la TVR 1, în fiecare luni, când mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice, literaturii vin în casele noastre.

***

Realizator: Marina Constantinescu

Regizor artistic: Aurel Badea

Redactor: Oana Cucuruzeanu

 

 
„Metronom”, un film despre dragoste, muzică şi curaj în România comunistăla, TVR 2

Povestea tinerilor pentru care muzica însemna libertate în vremea comunismului, în „Metronom”, difuzat de TVR 2, vineri, 16 mai, de la ora 22.00.

Cristina Neagu, decorată de către preşedintele interimar Ilie Bolojan

Jucătoarea de handbal Cristina Neagu a fost decorată, luni, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler de către preşedintele ...

Educația financiară, încă o provocare majoră în România

În România, educația financiară rămâne o provocare majoră, influențând direct stabilitatea economică a indivizilor și a societății în ansamblu.