loader

Eroi şi trădători - episodul 5 din docudrama "În spatele frontului"

RECOMANDARI

TVR Internaţional a prezentat în premieră, “Eroi şi trădători”, al cincilea episod din docudrama “În spatele frontului”. Duminică, 25 noiembrie, de la ora 19:00.  

 

Intrarea în război de partea Antantei, din care făcea parte şi Rusia, nu a fost primită cu entuziasm de întreaga societate românească. Mulţi considerau că apropierea de Puterile Centrale este mult mai firească decât de Antanta, fiindcă Rusia nu fusese considerată niciodată o bună prietenă a României.

În acest context, au existat câţiva ofiţeri care au trădat, oferindu-le germanilor informaţii preţioase. Pe de altă parte, pe frontul austro – ungar, români din Transilvania înrolaţi în armata imperială, alegeau să trădeze de teamă să nu îşi omoare conaţionalii.

(w882)

“În acest episod aducem în prim plan o pagină puţin cunoscută din istoria noastră: trecerea la inamic a colonelului Alexandru Sturdza în anii Primului Război Mondial. Ne-am bucurat de participarea extraordinară a lui Marius Bodochi. Pentru rolul lui Emil Rebreanu l-am ales pe actorul Răzvan Teodorescu, iar reconstituirea scenei execuţiei prin spânzurare a fost realizată cu ajutorul cascadorului Ion Albu”, precizează Ruxandra Tuchel, scenarist şi regizor al proiectului “În spatele frontului”.

(w882)

„În spatele frontului”, un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale duminică, ora 19.00.

Amfitrioniii seriei, lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi Mihai Constantin, jurnalist TVR, aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute, petrecute în timpul Primului Război Mondial.

Personaje memorabile, documente rare, reconstituiri de excepţie, în „Eroi şi trădători”, al cincilea episod din docudrama „În spatele frontului”.

(w882)

 

Filmările acestui episod au fost realizate la Biblioteca Naţională a României, Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, la Palatul Ghica din localitatea Căciulaţi, Palatul Ştirbey din Buftea şi la Primăria comunei Bezdead din judeţul Dâmboviţa.

 

(w882)

 

Coordonator proiect Cristina Leorenţ

Scenariul şi regia Ruxandra Tuchel

Scenografia Viaceslav Vutcariov

Producător Ioana Mureşan

Director de imagine şi editor imagine Silviu Andrei

Coordonator filmări teren Diana Ilica

Regizor secund şi secretar de platou Mariana Ioniţă

Captare sunet: Valentin Bartolomeu, Cătălin Putinianu, Radu Paraschivescu

Coloana sonoră Matei Caramitru

 

 
Cristina Neagu, decorată de către preşedintele interimar Ilie Bolojan

Jucătoarea de handbal Cristina Neagu a fost decorată, luni, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler de către preşedintele ...

Educația financiară, încă o provocare majoră în România

În România, educația financiară rămâne o provocare majoră, influențând direct stabilitatea economică a indivizilor și a societății în ansamblu.

Conservarea identității lipovenești: Poisul, arta și memoria colectivă | VIDEO

Comunitatea lipovenească, cu o istorie bogată și o identitate distinctă, păstrează cu sfințenie elemente tradiționale ce definesc portul și ...