loader
Foto

Seria documentară „Călător în Orient”, din 27 martie, la TVR Cultural

RECOMANDARI

TVR Cultural a redifuzat, din 27 martie, de la ora 18.00, seria documentară „Călător în Orient”, semnată de Sandrino Gavriloaia. Telespectatorii au fost invitați să redescopere Orientul cu străvechile sale povești și edificii, multe dintre ele pierdute pentru totdeauna.

 

Documentarul, filmat între 2003 și 2009, conține 30 de episoade și a fost filmat în Siria, Liban și Irak.

Telespectatorii TVR Cultural au descoperit locuri, artefacte și monumente aparținând patrimoniului universal care, în prezent, fie au fost grav avariate de Statul Islamic și de războiul izbucnit în regiune, fie au fost distruse complet, precum: Amfiteatrul roman, Templul lui Baal și Marea Colonadă din Palmyra, Apameea, Mănăstirea Mar Elian, Citadela din Alep, Moscheea Profetului Iona din Mossul, taurii înaripați de la Ninive, Moscheea de Aur din Bagdad sau Hatra, cetatea soarelui.

Alte monumente au fost grav afectate de cutremurele recente care au lovit Siria și Turcia, în urma cărora au murit peste 50.000 de oameni.  Astfel, edificiile istorice și muzeele din Alep, ruinele bazilicii Sf. Simion Stâlpnicul sau așa-numitele „orașe moarte” au fost grav avariate de seisme.

Seria documentară „Călător în Orient” este realizată și produsă de Sandrino Gavriloaia.

Episoadele difuzate între 27 și 31 martie, de la ora 18.00: „Saladin, sultanul cruciaților”,  „Marhaba, Surya!”, „Bagdadul celor 1001 de nopți”, „Damasc, un oraș etern” și „Beirutul zilelor noastre”.

Episoadele difuzate între 3 și 7 aprilie, de la ora 18.00: „Orașele pierdute”, „Hatra, cetatea soarelui”, „Pe Drumul Mătăsii: Palmyra”, „Orașul sacru: Baalbeck” și  „Palatul Azem”.

Imagine: Palmira - UNESCO/ Ron Van Oers

 

 
Cristina Neagu, decorată de către preşedintele interimar Ilie Bolojan

Jucătoarea de handbal Cristina Neagu a fost decorată, luni, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler de către preşedintele ...

Educația financiară, încă o provocare majoră în România

În România, educația financiară rămâne o provocare majoră, influențând direct stabilitatea economică a indivizilor și a societății în ansamblu.

Conservarea identității lipovenești: Poisul, arta și memoria colectivă | VIDEO

Comunitatea lipovenească, cu o istorie bogată și o identitate distinctă, păstrează cu sfințenie elemente tradiționale ce definesc portul și ...