loader
Foto

Dialoguri "Nocturne" cu arhitectul Dorin Ştefan la TVR 1 şi TVR HD

Marina Constantinescu a stat de vorbă cu arhitectul Dorin Ştefan la ediţia din 14 iulie a emisiunii Nocturne. Luni, de la ora 00.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .

 

Ediţie disponibilă online pe TVR+

S-a născut la Zărneşti, a copilărit la Râşnov şi ar putea vorbi ore întregi despre Brâncuşi şi Ciulei. Este îndrăgostit de literatură încă din adolescenţă, când scria la revista liceului.
Invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne de luni, 14 iulie, ora 00.00, este arhitectul Dorin Ştefan. Emisiunea poate fi urmărită la la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Spune despre Brâncuşi că este cel care l-a aşezat în arta modernă şi, totodată, nu poate înţelege nici azi de ce unui om aşezat universal i s-a refuzat localul, făcând referire tot la idolul său.

„Multă lume nu acceptă diferenţa dintre arhitectură şi construcţie. Însă arhitectura este o artă, face parte din cultură. Dacă totul este arhitectură (nu şi construcţie), înseamnă că tot ceea ce ne înconjoarăa este cultură?" - Dorin Ştefan va elucida această problemă cel puţin interesantă la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Dorin Ştefan îşi trăieşte epoca, recunoaşte că îl atrage ca un magnet tot ceea ce este nou, modern: „Trăiesc acum, nu mă sperie Facebook, folosesc calculatorul, televizorul, internetul. Nu cred că internetul ne va înstrăina, dialogul este extraordinar de puternic. " Şi tot el continuă: „Trăim în secolul vitezei, nu putem trăi numai în nostalgie şi nemulţumiţi de prezent."

„Eu sunt puţin elitist. Când am văzut ce s-a întâmplat cu elita românească...am rămas fără repere" declară Dorin Ştefan despre perioada comunistă.

Ceea ce pe mulţi dintre noi nici nu ne face sa tresărim, pe Dorin Ştefan îl guvernează:„Populaţia va ajunge în curând la 10 miliarde, nu ştiu până unde se va duce. Noi trăim într-o aglomerare colosală. Noi, arhitecţii, trebuie să răspundem acestei probleme fundamentale." Şi tot invitatul Marinei Constantinescu recunoaşte: „Noi suntem responsabili de mediul artificial construit; noi trebuie să facem lucruri în care oamenii să se aşeze. Nu-i putem lăsa în stradă!"

Alte idei, gânduri şi filosofii de viaţă cu arhitectul Dorin Ştefan – luni, 14 iulie, de la ora 00.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.  Nocturnele se pot urmări şi pe telefonul mobil ori pe tabletă. Aici puteţi descărca aplicaţia TVR+ pentru IOS şi Android.

 

Despre Nocturne

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...