loader
Foto

Despre expoziția "Remember Cornel Medrea. Mentor şi Maestru"

Expoziția temporară a lucrărilor celebrului artist, Cornel Medrea, va putea fi admirată la Palatul Șuțu din capitală, începând de miercuri, 30 septembrie. Curatorul evenimentului este Felicia Raetzky.

 

Astfel, iubitorii de artă sunt invitați să își reamintească de lucrările de sculptură și grafică ale celebrului artist, lucrări realizate în cele mai telurice tonuri și selectate astfel încât să compună “o simfonie compozițională care ajută la deslușirea liniilor, formelor și tematicilor preferate de maestru”, se arată într-un comunicat al Muzeului Municipiului București.

(w882) portret m

Invităm la rememorarea unui artist național, amintirea unei memorabile colecții de artă, reamintirea primului muzeu de sculptură din România, la București, reasigurarea publicului că această colecție își recapătă seva și energia, dar și rolul important pe care îl are în țesutul metropolei bucureștene, iar prin acest criteriu prelungește procesul educativ în care credea atât de mult artistul și profesorul Medrea și recrează un viitor, mai menționează sursa citată.

(w882) 2 medrea

Astfel, organizatorii expoziției aduc în fața publicului o sinteză a operelor lui Cornel Medrea, printre care 18 sculpturi ce au fost restaurate și redate  circuitului expozițional, graţie efortului experţilor în domeniu ai Muzeului Municipiului Bucureşti.

CORNEL MEDREA, UN DESCHIZĂTOR DE DRUMURI

Născut în 1888, la Miercurea Sibiului, aflată la vremea respectivă în Transilvania multietnică, stăpânită de Imperiul Austro-Ungar, Cornel Medrea decide să părăsească meleagurile natale pentru a-și căuta rostul la București. Astfel, va fi printre primii artiști transilvăneni care au reușit să se afirme în capitală, într-o vreme destul de tulbure din punct de vedere istoric.

(w882) medrea

Dar poate că tocmai pregătirea sa artistică realizată la Universitatea Maghiară Regală de Arte Decorative din Budapesta, ghidată de mentorul său Miklos Ligety, călătoriile de studiu în Italia, Austria și Germania, dar și anii petrecuți la Paris, asimilând formele clasice ale nudurilor lui Aristide Maillol, îi vor șlefui viziunea artistică.

O viziune în care se regăsesc totodată și influențele Bucureștiului interbelic sau călătoriile în bazinul mediteranean împlinite de fascinația culturii egiptene, toate contopite cu moștenirea artistică inegalabilă preluată de la sculptorii români pe care îi admiră, Ioan Georgescu și Dimitrie Paciurea.

A fost profesor al Catedrei de Sculptură şi Modelaj la Academia de Belle-Arte/Institul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" între anii 1933-1964, timp în care a educat personalităţi dintre cele mai importante ale sculpturii româneşti. În anul 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

(w882) medrea

Cornel Medrea a practicat toate genurile sculpturii, cultivând forme pline, robuste, având ca ideal simplitatea realității. Portretele, seriile de maternități, evocările istorice (Dragoș Vodă și Zimbrul), reprezentările alegorice (Atlas, Pescarii, Victorie) converg spre manifestarea unei plenitudini, a unui optimism bazat pe afirmarea imaginii umane. Deși total diferiți din punct de vedere artistic, condiție socială și spirit, Cornel Medrea, Ion Jalea și Oscar Han sunt cei trei sculptori care au creat una dintre cele mai importante etape în genealogia sculpturii românești.

Puțini sunt cei care știu că maestrului i se datorează apariția primului muzeu de sculptură din România.

Despre opera sa Corneliu Baba afirma: “Medrea a lăsat o operă imensă ce abia încape într-un muzeu. Ori și unde te întâlnești cu ea o remarci: ea exprimă noblețea și grandoarea ce îi erau proprii lui”.

***

Surse foto: Muzeul Municipiului București, Muzeul Virtual al Unirii, Portal Turism

Un articol de Irninis Miricioiu

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.