loader
Foto

Galerie foto

Campania de la Gallipoli pe înțelesul tuturor, duminică la TVR 1

Duminică, 21 octombrie, de la ora 19.00, la TVR 1 descoperiți istoria tragică a uneia dintre campaniile Primului Război Mondial: cele șase luni de război purtate în Peninsula Gallipoli - azi Çanakkale - în 1915-1916.

 

În cadrul seriei documentare dedicate istoriei Primului Război Mondial, TVR 1 difuzează duminică, 21 octombrie, un film documentar care reconstituie tragica perioadă a campaniei din Gallipoli din ambele puncte de vedere, împreună cu experţi turci şi britanici.

Campania Gallipoli, denumită și Campania din Dardanele, a fost o campanie a Primului Război Mondial ce a avut loc între 25 aprilie 1915 și 9 ianuarie 1916 în Peninsula Gallipoli din Imperiul Otoman.

(w882) Gallipoli

Peninsula formează malul nordic al Dardanelelor, o strâmtoare ce furniza o cale maritimă către Imperiul Rus, unul dintre statele Antantei din timpul războiului. Intenționând să asigure controlul asupra acestei rute, aliații Rusiei, Regatul Unit și Franța, au lansat un atac naval urmat de o debarcare pe peninsulă, cu scopul de a captura capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul).

(w882) Gallipoli

Atacul naval a fost respins și, după luni de lupte, cu multe pierderi de ambele părți, campania terestră a fost abandonată, iar forța de invazie a fost retrasă în Egipt.

Campania a fost una dintre cele mai mari victorii otomane din timpul războiului. În Turcia, ea este considerată un moment definitoriu al istoriei țării: o ultimă reușită în apărarea țării în timp ce Imperiul Otoman se prăbușea.

Lupta a format baza Războiului Turc de Independență și a proclamării Republicii Turcia opt ani mai târziu sub conducerea lui Mustafa Kemal (Kemal Atatürk), care a ieșit în evidență drept comandant militar la Gallipoli.

(w882) Gallipoli

Realizatori: Andrea Vogt, Paul Russell

Germania, 2015

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.