loader
Foto

Adriana Irimieș, invitată în Ajunul Crăciunului la „Drumul lui Leșe"

Pe 24 decembrie, de la ora 21.00 la TVR3, Grigore Leşe a stat de vorbă cu invitata Adriana Irimieş despre colinde, colindători și despre semnificațiile Crăciunului.

 

Ediția din 24 decembrie a emisiunii „Drumul lui Leșe" este dedicată tradițiilor Crăciunului, așa cum sunt ele cunoscute de români.

Corinda este o urare cântată vocal, cu caracter festiv, de prevedere și asigurare a viitorului, de comunicare și împăcare cu sufletele morților, de invocare a unor reprezentări totemice.

(w882) Adriana Ir

Colindele au o tematică diversă și au refrene precum “florile dalbe”, “ziurel de ziuă”, “leru-i alerui, hai leru-i ler”. Aceste urări erau strigate mai ales în locuri de trecere: la fereastră, la poartă sau în pragul casei.

Când intră în casă, corindătorii se plasează de jur-împrejurul mesei cu daruri rituale, masă devenită în acele momente centrul universului.

(w882) Lese Irimi

***

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator și moderator: Grigore Leşe

(w882) Lese 24 de

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...