loader
Foto

Galerie foto

„1919 – Misiune regală”, monolog dramatic prezentat la „Ora Regelui” | VIDEO

Partea a doua a spectacolului dedicat Reginei Maria a României Mari a fost difuzată la „Ora Regelui”, la TVR 1, pe 15 august, ora 14.30, într-un “One Woman Show” realizat de către Liana Ceterchi. Prima parte a fost difuzată pe 8 august.

 

„1919 – Misiune regală”... Un titlu inspirat, ales de către una dintre cele mai complexe personalități ale artei teatrale românești contemporane, Liana Ceterchi.

(w500)

Un titlu „inspirat”, în primul rând, pentru alegerea personajului, principal și unic, nimeni alta decât „mama răniților”, „doamnă a inimilor” și „împărăteasă a tuturor românilor”: Regina Maria.

Apoi, pentru subiectul abordat, pentru acțiunea piesei în sine: ambasada sui-generis pe care regina noastră a îndeplinit-o și împlinit-o – paradoxal, în mod neoficial, dar eficient la superlativul absolut - la Paris și la Londra, în anul hotărâtor pentru granițele și destinul Europei.

(w882)

Plecarea spre Paris

Nu în ultimul rând, un titlu denotând perfect chiar demersul scenic al Lianei Ceterchi, cu tot ceea ce presupune acesta: scenariu, decor, recuzită, costumație, ilustrație imagistică și sonoră, interpretare a monologului dramatic însuși.

(w882)

Proiecţie spectacol

„1919 – Misiune regală” este un monolog dramatic - nu primul, nu ultimul, nu singurul regal teatral din paradigma “One Woman Show” conceput, redactat, regizat și interpretat de către Liana Ceterchi. În fapt, o serie întreagă de spectacole de gen, din care, până în prezent, doar trei au văzut lumina scenei: primul dedicat Principesei Ileana a României, cunoscută și sub numele monahal de Maica Alexandra, iar celelate două închinate Reginei Maria a României Mari.

(w500)

Ileana, Principesă de România

Acest din urmă spectacol, cronologic vorbind, este o plinire dramatică, în toate sensurile cuvântului, a unei... misiuni. Și asta pentru că topește în cuvintele și în gesturile lui, magistral, “Capitolele târzii...” ale jurnalului reginei Maria, publicate sub îngrijirea istoricului Diana Mandache, dându-le viață, sintetic, simbolic și aproape mistic, prin trăirea artistică a Lianei Ceterchi.

(w500)

Aşadar, spectacol de esență, de esență tare, fie reprezentat pe scenă, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câteva luni la teatrul Alhambra din Tel Aviv, fie în spațiul restrâns al unei săli expoziționale, cum a fost chiar premiera piesei, găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române, fie în versiunea ei de televiziune, pe care am avut bucuria și privilegiul să o realizăm la începutul acestui an prin grația autoarei piesei de teatru și a gazdei muzeale bucureștene amintite.

(w500)

Regina Maria - Conferinţa de pace de la Paris

Un act artistic și istoric, deopotrivă, prezentat la TVR1, în emisiunea Ora Regelui, în edițiile din 8 (prima parte a piesei) și 15 august (partea a II-a), or 14.30.

Cristina Ionescu

(w500)

Spectacol Tel Aviv

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Cristina Ionescu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...