loader
Foto

„Ziua Iei” la TVR Internațional

TVR International  a transmis programe speciale de „ Ziua Iei ”, sărbătoare instituită prin lege din acest an.

 

Vineri, 24 iunie, TVR Internaţional a continuat demersul de promovare a includerii cămăşii cu altiţă în patrimoniul universal al umanităţii, difuzând programe speciale, dedicate acestei sărbători îndrăgite de românii de pretutindeni.

TVRi a deschis seria programelor speciale pe acorduri muzicale cu  soprana Alexandra Coman la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti unde interpretează  aria "Floricică de pe apă" din opera "La seceriş" şi " Vai, bădiță, dragi ne avem" de Tiberiu Brediceanu.

(w882)

Semnificaţia sărbătorii şi a înscrierii cămăşii cu altiţă în lista patrimoniului UNESCO au fost subiectele ediţiei speciale a emisiunii Obiectiv Comun, realizată de echipa TVR MOLDOVA şi transmisă, în direct, de la ora 17.00. Despre promovarea şi cercetarea acestui element de identitate culturală au vorbit Varvara Buzilă, doctor în etnologie şi Mariana Mischevca, consultant în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova.

(w882)

Începând cu ora 19.00, ediţia specială a emisiunii Articolul VII a adus noi argumente în favoarea recunoaşterii universale a artei confecţionării cămăşii cu altiţă, o moştenire culturală atât de dragă poporului român, transmisă din generaţie în generaţie. Grigore Leşe, invitat în studioul TVR Internţional,  a mărturisit că „hainele sunt povestitoare, ele ocrotesc trupul si sufletul, cu conditia să fie vii. (...) hainele ţărăneşti sunt vii atunci sunt purtate mereu, nu doar în zile de sărbătoare”.

(w882)

„Ia românească trebuie să intre în patrimoniul mondial cultural imaterial” - au susţinut şi personalităţile prezente la vernisajul expoziţiei "Ia argeşeană şi musceleană", găzduită în foaierul Senatului României, eveniment reflectat în a doua parte a emisiunii.

„E o problemă de timp până când ia românească va îmbogăţi şi din punct de vedere scriptic patrimoniul mondial. Este evident că ia ne leagă cu trainice legături de cel de-al 28-lea membru al UE, să sperăm, Republica Moldova, după cum ne leagă de întreaga civilizaţie şi cultură mondială. (...) (a spus consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, prezent la vernisaj).

Globalizarea ne oferă noi mijloace de a ne promova tradiţiilea subliniat Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă.

Amfitrion al evenimentului, Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului, a subliniat că ia, simbol al poporului român, reflectă talentul şi creativitatea care au însoţit întotdeauna actul artistic al femeilor ce au lucrat aceste piese", iar Ziua iei este "o odă pentru femeia din România.

(w882)

De la ora 21:10, telespectatorii au putut urmări opereta „Crai nou” de Ciprian Porumbescu în interpretarea Orchestrei Metropolitane Bucureşti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, în „Invitaţie la spectacol”, o producţie a studioului teritorial Iaşi.

„Măiastra cu arnici”,  reportajul  despre apreciatul obiect vestimentar, atât în ţară cât şi în străinătate, a încheiat programul de sărbătoare al TVRi, la 22.35.

**Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca 24 iunie să devină Ziua Iei.

România și Republica Moldova au transmis, în martie 2021, la UNESCO, dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. Conform calendarului actual, dosarul depus de România și Republica Moldova va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, la sfârșitul anului 2022.

FILM.TVR.RO

Logo

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

1917: Un an, două revoluții, la

O nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" este difuzată sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1.

Teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, difuzat la TVR Cultural în memoria lui Constantin Cojocaru. Regizorul Jon Gostin: Pierderea sufletului este adevărata maladie a omului contemporan | VIDEO

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează, în memoria actorului Constantin Cojocaru, teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, după ...