loader
Foto

Cult@Press: Ziarist pe stil vechi

Carmen Târnoveanu s-a întâlnit cu Viorel Ilișoi, ziarist pe stil vechi sâmbătă, 15 mai, de la 19:50, la TVR 3.

 

Este adevărat ca viața publicațiilor de cultură se rescrie, iar la TVR 3, aici unde cultura este accesibilă tuturor, Cult@Press, una dintre recentele emisiuni din grila TVR 3, a devenit repede vehiculul prin care ajungem la o pertinentă și concentrată dezbatere pe tema presei preocupate de fenomenul cultural.

În ediția acestei săptămâni, sâmbătă, 15 mai, de  la 19:50, Carmen Târnoveanu l-a avut ca invitat pe Viorel Ilișoi, jurnalist din 1990, cu o activitate care include, pe rând, redacțiile ziarelor Atitudinea (1990-1991), Timpul (1991-1998), Național (1998 -2003), Cotidianul (2004 -2009), Jurnalul Național (2009 – 2014) și Viața liberă din Galați, (2014 - 2015).

Ca scriitor, cea mai recentă publicație este volumulStrălucitor”, o carte veselă de la un capăt la altul. Viorel Ilișoi spune că ar putea fi subintitulată „Întâmplări gazetărești” fiindcă autorul sondează în memoria celor 30 de ani de scris la ziar.

(w882)

Presa de cultură este o marfă de nișă pentru niște consumatori speciali, și nu doar presa, ci, în general, tot ce ține de cultură. Bine ar fi să fie un bun de larg consum, de masă, dar nu e. Și, cu siguranță, nicăieri în lume nu e, punctează Viorel Ilișoi, în ediția din această săptămână a emisiunii Cult@Press.

(w882)

Viorel Ilișoi consideră că experiența jurnalistică acumulată pe parcursul celor peste 30 de ani, e filtrul cel mai important prin care trec multe dintre înțelegerile în care crede astăzi. A văzut România, cu tragediile și împlinirile ei, de-aproape, din mijlocul satelor românești, din locuri știute doar de pe harta țării, și până în Piața Victoriei. Cât despre cultură și presă, separat sau împreună, nu își asumă decât acest răspuns: Problema e întotdeauna la școală. De-acolo dacă ies oameni cu poftă de lectură, cu bucuria de a cunoaște, de a citi, de a descoperi viața prin cunoaștere, atunci, poți să spui că urmărești ca fenomenul cultural să aibă un viitor, un viitor concret prin investiția în oameni. Ori asta trebuie să înceapă din școală. Practic, pe termen lung, investiția se traduce prin educație.

Așadar, s-au adunat, și în această săptămână, destule idei pentru o dezbatere concentrată și o trecere în revistă a câtorva dintre titlurile publicațiilor de cultură, pentru care urmează să ne întâlnim. Este Cult@Press, la TVR 3.

***

Cult@Press susține și promovează presa de cultură.

Cult@Press formulează întrebări şi caută răspunsuri în şi din publicațiile de cultură.

Consumul de cultură nu are limită de vârstă și nici efecte secundare, deci: Cult@Press.

***

Cult@Press, sâmbătă, 15  mai, ora 19:50, TVR 3.

Moderator și realizator: Carmen Târnoveanu

FILM.TVR.RO

Logo

 
„O poveste nespusă”. Constantin Cojocaru: Actorul este un cetățean de pe stradă și se simte se vede pe el. Corpul lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet | VIDEO

TVR Cultural difuzează, în memoria marelui actor Constantin Cojocaru, care s-a stins din viață în acest weekend, emisiunea „O poveste nespusă - ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

1917: Un an, două revoluții, la

O nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" este difuzată sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1.