loader
Foto

Walesa - de la electrician, la câştigător al premiului Nobel pentru Pace

Filmul pe care îl vedem sâmbătă, 31 august, la TVR 3, de la ora 22.15, este portretul făcut de regizorul polonez Andrzej Wajda lui Lech Walesa, câştigătorul premiului Nobel pentru pace şi fondatorul Mişcării Solidaritatea din Polonia.

 

O descriere a vieţii câştigătorului premiului Nobel pentru pace şi a celui care a iniţiat Mişcarea Solidaritatea din Polonia, în timpul evenimentelor din anii 1970, cunoscute drept paşnica revoluţie.

Este, pe scurt, povestea filmului biografic pe care TVR 3 l-a programat sâmbătă, 31 august, la TVR 3, de la ora 22.15 şi care, în 2014, a fost propunerea oficală a Poloniei pentru Oscar la categoria „cel mai bun film străin”. Filmul polonez Walesa (WALESA. CZLOWIEK Z NADZIE), producţie a anului 2013, este creaţia poate celui mai important regizor polonez - Andrzej Wajda, cunoscut şi pentru producţiile Ţara promisă, Omul de fier, Katyn. Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska, Maria Rosaria Omaggio fac parte din distribuţia filmului Walesa.

FIlmul poate fi urmărit online, la ora difuzării, exclusiv pe TVR+.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

În 1970, la Gdansk, autorităţile comuniste înăbuşesc sângeros un protest al muncitorilor. Printre ei se află Lech Walesa, un simplu muncitor la şantierul naval, care încearcă să facă faţă problemelor zilnice împreună cu soţia sa, Danuta. El refuză să respecte regulile şi curând se va trezi în fruntea unei revoluţii ce nu doar va răsturna o dictatură poloneză, ci va da brânci şi imperiului sovietic aflat în prag de colaps.

(w882)

Filmul Walesa este portretul făcut de marele regizor Andrzej Wajda lui Lech Walesa, câştigătorul premiului Nobel pentru pace şi fondatorul Mişcării Solidaritatea din Polonia. Un personaj controversat, dar care a ajutat mii de oameni să-şi vadă împlinite visurile de libertate.

(w882)

(w882)

(w882)

La premiera filmului, în 2013, la Festivalul de Film de la Veneţia, Lech Walesa şi soţia sa, Danuta Walesa, au fost primiţi cu ropote de aplauze din partea publicului, care i-a salutat şi aplaudat în picioare.

(w882)

(w882)

(w882)

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.