loader
Foto

Galerie foto

Votul prin corespondență, vineri la "Articolul VII"

La ediția din 30 august a emisiunii Articolul VII, realizatorul Mihaela Crăciun a discutat despre votul prin corespondență, precum și alte teme de interes pentru românii din străinătate.

 

În prima parte,  în studio a fost prezentă doamna Nineta Barbulescu, Ambasadorul României în Australia și Noua Zeelandă. Printre subiectele abordate, au fost și legăturile României cu statul australian Tasmania și mica comunitate de români din cel mai sudic stat australian, care vorbesc limba română ca şi cum ar fi ajuns acum din România. În faţa Departamentului Imigraţiei din Hobart, imediat după decembrie 989, ei au dezvelit o plachetă de care sunt foarte mândri.

(w882)

La Universitatea din Tasmania (UTAS) se găsește cea mai mare colecţie de artă modernă şi contemporană românească din emisfera sudică, intitulată colecţia Tyler, după numele unui australian care a petrecut aproape un deceniu la Bucureşti (în perioada 1973-1982), ca reprezentant al Fondului Monetar Internaţional, perioadă în care a intrat în relaţii de prietenie cu artiştii români ai epocii şi a achiziţionat peste 200 de picturi, sculpturi şi icoane româneşti de mare valoare! Ulterior, acesta le-a donat UTAS, o dovadă în plus de recunoaştere a valorii inestimabile a culturii şi civilizaţiei româneşti de pe aceste meleaguri.
.
În partea a doua a dezbaterii, domnul Vasile Soare, Ambasadorul României în Federația Rusă, a vorbit despre activitatea Ambasadei României în Federația Rusă pentru comemorararea ostașilor români morți în Rusia, relația româno-rusâ, comunitatea românească. Ambasada României la Moscova a publicat lista nominală a primilor 10.724 de prizonieri de război români morți între anii 1941-1956 în lagărele NKVD care au existat pe teritoriul Federației Ruse. După 75 de ani, urmașii ostașilor români vor avea posibilitatea să afle unde au murit tații, bunicii și străbunicii, care nu s-au întors acasă.
.
După postarea documentarului şi listei nominale, Ambasada a primit foarte multe mesaje de apreciere din partea unor urmași ai militarilor români neîntorși din prizonierat. Fără excepție, aceștia s-au declarat extrem de mulțumiți că, în sfârșit, uneori după ani mulți de căutări şi demersuri instituționale repetate, au aflat cu certitudine destinul tragic al bunicilor, părinților, rudelor decedate în urmă cu 70-80 de ani în lagărele şi spitalele speciale NKVD, ori în batalioanele de muncă sovietice", a declarat  Vasile Soare, ambasadorul României în Rusia.
.
Producător și realizator: Mihaela Crăciun
.
(w882)

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...