loader
Foto

„Vorbeşte corect!” Limba română se aude bine şi... prin mască

Primăvara vine cu speranţe de toate felurile, dar şi cu un nou sezon „Vorbeşte corect!”, la TVR 1. Din 22 martie, de luni până vineri, ora 14.55, vă provocăm cu teme interesante şi invitaţi-surpriză!

 

„Cuvintele trebuie mestecate mai mult decât o bucată de pâine”, spune un proverb. Cât de greu este să facem legătura între cuvinte, conţinut şi mesajul pe care vrem să îl transmitem? Primul pas este să vorbim corect.

Primăvara vine cu speranţe de toate felurile, dar şi cu un nou sezon al emisiunii „Vorbeşte corect!”, la TVR 1. Începând din 22 martie, de luni până vineri, ora 14.55, la TVR 1 vă provocăm cu teme interesante şi invitaţi-surpriză!

Ca şi până acum, la „Vorbeşte corect!”, telespectatorii primesc răspunsuri la întrebările trimise pe adresa emisiunii!

„Putem să nu păşim toată viaţa într-un muzeu sau într-o sală de concert, dar suntem obligaţi să ne creăm în fiecare zi imaginea. Iar atenţia pentru ceea ce spunem trebuie să fie la fel de mare ca şi pentru felul cum o spunem.” (Adina Nanu, profesor doctor în Istoria Artei)

Limba română se aude bine şi…prin mască. Telespectatorii fideli ai emisiunii „Vorbeşte corect!” sunt la fel de vigilenţi ca şi până acum, iar provocările pandemiei nu i-au făcut să uite de provocările cu care se confruntă unii dintre noi când folosesc limba română.

(w882)

În fiecare luni, Ruxandra Gheorghe Negrea ia din nou „pulsul străzii” şi pune în discuţie greşelile semnalate de cei care sunt atenţi la limba folosită în spaţiul public. Campania emisiunii dedicată cărţilor şi cititului continuă, de asemenea, şi în acest sezon: în fiecare zi de luni.

Pentru că reclamele vor face parte întotdeauna din viaţa noastră, în fiecare marţi, Gianina Corondan ne ajută să analizăm în ce fel încearcă acestea să ne convingă.

(w882)

„Limba română de azi este o limbă frumoasă”, consideră Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan - Al. Rosetti” al Academiei Române, unul dintre invitaţii emisiunii din acest sezon. Vom afla cum arată limba română privită prin ochii specialiştilor, dar şi ce cărţi putem citi pentru a păstra o limbă frumoasă şi curată.

(w882)

Am devenit jurnalist pentru a veni cât mai aproape de inima lumii” spunea un jurnalist american. Jurnaliştii cercetează, ne informează, aduc ştiinţa şi cultura aproape de noi, în inimile şi casele noastre. A fi jurnalist este o meserie grea, provocatoare şi de mare răspundere. Jurnalişti ai Televiziunii Române din mai multe domenii ne dezvăluie în acest sezon câteva dintre secretele meseriei lor: Ramona Avramescu, Mihaela Crăciun, Ionuţ Cristache sunt doar câţiva dintre ei.

(w882)

(w882)

(w882)

Vom afla însă şi cum se aude limba română… la radio. Anca Şurian Caproş, jurnalist Radio România Actualităţi, ne va ajuta să ne împrietenim cu gramatica „la minut” din spatele microfonului.

(w882)

Sunt mici, dar voinici. Cântă frumos şi au multe de spus. Alina Sorescu şi picii ei răspund provocărilor „domnului Vorbeşte corect" în fiecare joi. Pentru că trebuie să vorbim corect la orice vârstă. În plus, împreună cu cei mici vom învăţa cum să îmbinăm intonaţia, mimica şi cuvintele pentru a comunica cu folos. O nouă temă abordată de emisiunea „Vorbeşte corect!” este „muzica vorbirii”, concept promovat cu pasiune de Adina Nanu, profesor doctor în Istoria Artei, deosebit de util pentru toate vârstele într-o epocă marcată, pe de o parte, de un exces de mijloace de comunicare, şi pe de altă parte, de dificultăţi de comunicare.

(w882)

„E nevoie de o reconsiderare fundamentală a predării în şcoală a comunicării umane, iar limbajelor extraverbale, vizual şi muzical, ar trebui să li se dea aceeaşi importanţă ca şi limbii materne, pentru ca orice elev să iasă din şcoală iniţiat nu numai în literatură, ci şi în posibilităţile expresive ale imaginilor şi sunetelor, de la utilizarearea lor în viaţa zilnică şi până la culmile artelor.” (Adina Nanu, profesor doctor în Istoria Artei)

Dar realizatorii „Vorbeşte corect!” au pregătit şi alte surprize. „Este o emisiune mică, dar consistentă. Nu am lăsat nimic deoparte din viaţa noastră de zi cu zi, căci comunicarea dintre noi este, după cum se vede, din ce în ce mai complexă, dar şi mai dificilă.” (Cristina Dănilă, Radu Dănilă)

Ca şi până acum, echipa de realizatori aşteaptă mesaje pe adresa de e-mail a emisiunii: vorbestecorect@tvr.ro (mesajele trebuie să conţină ziua, ora şi postul de televiziune).

Toate ediţiile pot fi vizionate şi pe canalul de YouTube al TVR.

***

Echipa emisiunii : Cristina şi Radu Dănilă - realizatori şi producători, Andreea Dinică - cercetător ştiintific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al.Rosetti” al Academiei Române, consultantul de specialitate al emisiunii, Iulia Ioaniţoaia – jurnalist, Ionuţ Andrei – editor imagine, Dan Creţa – voice-over.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...