loader
Foto

„Visătorii din decembrie”, povestea tinerilor care au crezut în libertate

Seria „Memorial ‘ 90” a prezentat în această sâmbătă povestea a doi tineri de 18 şi 21 de ani, care şi-au pierdut viaţa pentru idealurile revoluţiei. Povestea lui Gigi şi a Luizei, pe TVR 2 şi TVR+, de la ora 16:00.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În decembrie cea mai mare parte a celor ce au ieșit în stradă a crezut în idealurile revoluției. Au crezut că odată căzut, Ceaușescu va trage după el toate ororile sistemului comunist. La Timișoara și la București au fost oameni care au crezut în visul lor: Libertatea.

În seara zilei de 17 decembrie, Gigi (Gheorghe) Cruceru a fost împuşcat în coapsă, în timp ce trecea prin Piaţa Operei din  Timişoara.  Ajutat de prietenii lui, el a fost dus la Spitalul de copii şi Spitalul Judeţean din oraş. Deşi sângera, rana nu era mortală. „Luni dimineaţa am fost personal să-mi caut copilul, dar nu m-am putut apropia deoarece spitalul era înconjurat de miliţie, securitate şi militari în termen ai Ministerului de Interne. De asemenea, mai erau şi civili cu automatul la piept. Am fost şi marţi şi am găsit acelaşi cordon. In tot acest timp l-am căutat în toate gropile şi nu am dat de el”, povestea tatăl lui, Gheorghe Cruceru.

Trupul lui Gigi nu a mai fost găsit niciodată. A fost luat de comunişti, transportat la Bucureşti şi ars la crematoriul din capitală, într-o mişcare odioasă ce va primi numele de „Operaţiunea coletele”.

Luiza Iancu avea 21 de ani în decembrie 1989. În după amiaza zilei de 21, ea a mers împreună cu un grup de prieteni la Sala Dalles, acolo unde sunt toţi românii”, după cum i-ar fi spus soţului ei. Odată cu lăsarea serii, pe la 17:00, la ordinul generalului Vasle Milea, începe operaţiunea de dispersare a protestatarilor. Luiza a fost printre primele şase persoane care au murit la sala Dalles.

Povestea ei şi cum au acţionat autorităţile cu victimele revoluţiei, aflaţi de la Marian Iancu, tatăl victimei.

Despre emisiune:
Memorial ’90
investighează evenimentele care au urmat Revoluţiei din 1989. Schimbarea clasei politice, reformele, cât şi eşecurile anului 90 sunt prezentate şi analizate de echipa TVR; echipă care a realizat, printre altele, Memorialul Durerii şi Rezistenţa prin Cultură. Personalităţi politice, istorici sau simpli martori recompun evenimentele care au marcat pentru totdeauna, evoluţia României.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...