loader
Foto

Galerie foto

Violonista Janine Jansen şi bucuria autentică de a face muzică

Janine Jansen, una dintre cele mai importante violoniste ale momentului, a fost invitata lui Marius Constantinescu în noua ediţie a Interviurilor Festivalului Enescu. Pe 31 iulie, la miezul nopţii, la TVR 2 şi online, pe TVR+.

 

Interviul este disponibil online pe TVR+.

O creatoare a „dansurilor ispititoare de culori şi texturi”, aşa cum o descrie The New York Times, Janine Jansen este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate violoniste ale tinerei generaţii. Stilul ei, format dintr-o prezenţă captivantă şi o subtilitate nemărginită a tonului şi frazării, a plasat-o pe marile scene de spectacol, alături de orchestre ca Royal Concertgebouw Orchestra, Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia şi multe altele.

Janine Jansen s-a născut în Olanda, unde a avut primul contact cu muzica, de la vârsta de şase ani. La 19 ani, ea debuta alături de Royal Concertgebouw Orchestra, fapt care i-a conferit titlul de „star” al muzicii în ţara sa natală, iar după ce-a fost numită BBC New Generation Artist în 2002 şi a deschis, trei ani mai târziu, BBC Proms cu Mendelssohn, Janine Jensen devenea un star al scenei internaţionale.

În 2015, a fost prezentă pe scena Festivalului „George Enescu” alături de aceeaşi orchestră din Olanda, unde a interpretat Concertul nr.1 pentru vioară şi orchestră de Bela Bartók, la un Stradivarius „Baron Deurbroucq” din 1727, oferit temporar de Beare’s International Violin Society.

„Dincolo de faptul că beneficiază de cea mai frumoasă pereche de ochi şi, prin urmare, cel mai frumos prim-plan din toată seria de Interviuri Enescu, Janine este o apariţie energică şi empatică şi pe scena de concert. Are entuziasmul unui copil care descoperă lumea, mixat cu experienţă dată de studiul neobosit. Rezultă o bucurie autentică de a face muzică, un parteneriat de încredere cu Stradivari-ul Baron Deurbroucq (care a stat cuminte pe o banchetă tot timpul interviului) şi, evident, un public vrăjit de această interpretă, una dintre cele mai seducătoare ambasadoare ale marelui repertoriu pentru vioară solist, de la Vivaldi la Bartók”, spune jurnalistul TVR Marius Constantinescu, realizatorul interviului de duminică, 31 august.

În septembrie 2003, Janine Jansen a primit Premiul Olandez al Muzicii din partea Ministerului Culturii; în palmaresul ei se mai găsesc patru premii Edison Classic Public, trei premii ECHO, Royal Philharmonic Society Instrumentalist Award şi multe altele.

Ea este şi o devotată muziciană de cameră, iar în Utrecht a creat Festivalul Internaţional al Muzicii de Cameră, iar din 1998 este membră a Spectrum Concerts Berlin, o serie de concerte de muzică de cameră organizată de Filarmonica din Berlin.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solişti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, vor veni în fiecare duminică, la miezul nopţii, la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2 şi TVR+.

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...