loader
Foto

Viaţă şi moarte în Bărăgan

Serialul-documentar„Deportaţii” continuă noul sezon, iar în această sâmbătă, au fost prezentate poveștile românilor care, în ziua de Rusalii a anului 1951, s-au văzut urcaţi în trenuri şi trimişi în Bărăgan.

 

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Să nu dea Domnul omului atât cât poate duce. De câte ori nu am auzit aceste vorbe, dar parcă nicicând adevărul lor nu a fost mai aproape de realitatea trăită de deportaţii în şesul Bărăganului: oameni fără nicio vină, deposedaţi de bunuri, de case şi pământuri, dislocaţi şi trimişi să-şi ducă traiul în condiţii inumane, sub cerul liber, în marea câmpie a Bărăganului”, aşa îşi începe producătorul TVR Filaret Acatrinei prezentarea celui de-al doilea episod.

Prin cheia acestei declaraţii redeschidem filele uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria României. Pe parcursul ediţiei de sâmbătă, 17 ianuarie, vom vorbi cu câţiva dintre supravieţuitorii deportării şi vom retrăi – prin poveştile şi mărturiile lor  - greutăţile la care au fost încercaţi. Cei care au îndurat umilinţele şi drama dislocării şi a deportării retrăiesc astăzi amintirile cumplite din ziua de  Rusalii a anului 1951 şi cosmarul greu de închipuit al anilor ce au urmat.

„Unii dintre deportaţi au sperat că vor fi eliberaţi şi vor vedea din nou lumina nădejdii.  Speranţe deşarte pentru că nimeni nu le avea grija: ţara fusese împărţită la taraba marilor puteri şi românii au fost lăsaţi sub cnutul unui regim comunist totalitar, inuman, tiranic, impus de un imperiu semiasiatic, ajuns stăpân pe o bună parte a Europei prin bunăvoinţa şi cu încuviinţarea democraţiilor occidentale”, adaugă Filaret Acatrinei.

În 1951, au fost deportaţi peste 45.000 de oameni din Banat, pentru a popula regiunea aridă a Bărăganului. Printre aceştia s-au aflat chiaburii, ţărani înstăriţi, duşmani ai regimului, industriaşi şi alţi etnici maghiari, basarabeni sua macedoneni. A fost a doua mare schimbare demografică făcută în România, iar comuniştii au reuşit atunci să facă din „propritate, un delict”.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...