loader
Foto

„Viaţa ca o provocare”. Dialog cu Neagu Djuvara, sâmbătă la TVR 1

TVR 1 şi TVR+ continuă seria emisiunilor „Mărturii pentru viitor” de sâmbătă de la ora 14:30. Radu Dănilă ne propune pentru 4 aprilie o întâlnire cu Neagu Djuvara.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Mărturii pentru viitor” prezintă, sâmbăta după-amiaza, printr-o serie de interviuri, modul în care au evoluat comportamentul şi mentalităţile oamenilor în diverse epoci, arată valoarea adevărului şi pun în lumină comunicarea dintre oameni şi valoarea cuvintelor.

“Nu putem schimba istoria sau vremurile pe care le trăim, dar putem învăţa din experienţa de viaţă a unor oameni ca Neagu Djuvara, unul dintre cei mai importanți istorici români”, spune Radu Dănilă, realizatorul seriei de emisiunii „Mărturii pentru viitor”.

„Poţi să fii un filosof foarte profund, dar să nu ai darul de a comunica. Trebuie să te pui în pielea celui care nu ştie, să simplifici lucrurile”, spune Neagu Djuvara, care este în acelaşi timp un mare iubitor al limbii curate româneşti.

„Istoria este când aduci viaţa în povestea ta”, mai spune invitatul nostru de sâmbătă, de la ora 14:30, de pe TVR 1, în emisiunea „Mărturii pentru viitor. Neagu Djuvara – Viaţa ca o provocare”.

(w235) Neagu DjuvNeagu Djuvara s-a născut la Bucureşti, în 1916, într-o famile de origine aromână. Este licenţiat la Sorbona (1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). A fost secretar de legaţie la Stockholm din 1944 până în 1947. A participat la Campania din Basarabia şi Transnistria (1941).

Între anii 1944 şi 1947 a fost secretar de legaţie la Stockholm. În 1961 pleacă în Niger, unde a rămas timp de 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine şi profesor de drept internaţional şi de istorie economic la Universitatea din Niamey.

În 1972 obţine doctoratul de stat la Sorbona şi o diplomă a Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris. Din 1984 a fost secretar general al Casei Româneşti de la Paris, iar după evenimentele din decembrie 1989 se întoarce în ţară.

Din 1991 până în 1998 este profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Facultatea Ştiinţe Politice. E membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iaşi şi a Institutului de Istorie "N. Iorga" din Bucureşti Deţine Ordinul Arts et Lettres în grad de Ofiţer, fiind decorat de Ambasadorul Franţei în România, ES Henri Paul (5 martie 2010).

A publicat numeroase cărţi şi studii istorice, dintre care: La législation roumaine en matière de nationalité, Paris, 1940; Démétrius Cantemir, philosophe de l'Histoire, în Revue des études roumaines, Paris, 1973; Civilisations et lois historiques, Essai d'étude comparée de civilisations , Mouton, Paris - Haga, 1975 (carte premiată de Academia Franceză); Aromânii: istorie, limba, destin, Însemnările lui Nicolae Milescu, Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne, Civilizaţii şi tipare istorice ,  Cum s-a născut poporul român, O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, O scurtă istorie ilustrată a românilor. A realizat audiobook-ul “O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”.

Realizator şi regizor artistic al emisiunii este Radu Dănilă, iar jurnalistă în echipa emisiunii este Cristina Dănilă. Urmăriţi emisiunea „Mărturii pentru viitor. Neagu Djuvara – Viaţa ca o provocare”, sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 14:30, la TVR 1 şi TVR +.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

„Înapoi la argument”: Dialogurile lui H.R. Patapievici cu Andrei Pleșu și Radu Paraschivescu (2007), redifuzate la TVR Cultural

Între 15 și 19 aprilie, TVR Cultural redifuzează dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Dan Burlac, Radu ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...