loader
Foto

Galerie foto

Handbalista Valeria Motogna, eroină în "Poveştile lu’ Pilu"

Vineri, 21 iunie, de la ora 13:30, la TVR 3, la "Poveştile lu’ Pilu" puteți revedea povestea handbalistei Valeria Motogna. O ediţie despre ascultare, tenacitate, muncă şi răsplată.

 

Uneori am impresia că orice e posibil, limitele sunt distruse, apar impulsuri ce doboară bariere, e drept că uneori imaginare, şi totul ia sfârşit. Am învins! Simt că această introducere descrie simplu, dar obiectiv, „tabloul” eroului de poveste.

E o ardeleancă daco-getă-get-beget, venită din poveştile lui Liviu Rebreanu, acolo unde munca şi respectul sunt ingredientele omului de rând. A ştiut să asculte şi să-şi construiască fapte prin...ascultare.

Sportul nu i-a fost un refugiu, ci un prieten, apoi şi-a strâns această prietenie la piept – faptă ce-o face şi astăzi – plimbându-se pe aleile succesului fără nicio ezitare, chiar dacă ea spune „.Mi-aş dori să rejoc două meciuri (n.n. România – Norvegia şi Oltchim - Viborg), dar eu tot la fel aş juca...” lăsând să curgă, în urma ei, medalii, cupe sau alte simboluri sportive ce i-au răsplătit efortul.

Bistriţeanca de atunci parcă şi-a simţit viitorul acoperit de trofee. La 16 ani ridica cu normalitate prima cupă europeană cucerită. La 16 ani! N-a ezitat niciodată, de aceea nu are niciun regret din punct de vedere sportiv (are unul, dar discret...) a ştiut că sportul îi răsplăteşte ascultarea, iar tenacitatea, norocul şi munca au întregit...răsplata.

(w882)

A fost campioană mondială (n.n. campionatul Mondial pentru Tineret, 1999 - China), dar şi europeană. Dacă succesul s-ar măsura în metri, a fost la un metru de Cupa Campionilor Europeni (Oltchim), dar uneori distanţele nu ţin cont de dorinţe sau iluzii. Eşecul nu este opusul succesului, e o răsplată a momentului.

Apogeul a fost în 2008 la Jocurile Olimpice de la Beijing. A fost port-drapelul delegaţiei României. Şi–a condus „echipa” spre olimpiadă.

Da, ea este eroul de poveste: Valeria Motogna.

(w882)

***

A început să joace handbal la Bistriţa, în 1991, fiind descoperită de antrenorul Dumitru Găvan. În 1994, ea a fost remarcată de Gheorghe Tadici şi transferată la secţia de junioare a echipei antrenate de acesta, Silcotub Zalău, de unde a promovat apoi la echipa de senioare. În 1998 şi 1999, Motogna a obţinut cu echipa naţională a României două medalii de aur, la Campionatele Mondiale pentru juniori, respectiv pentru tineret. În 2006, Gheorghe Tadici a devenit antrenorul Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a adus mai multe jucătoare de la Zalău, inclusiv pe Valeria Motogna. Cu Oltchim, Motogna a câştigat Cupa Cupelor EHF în 2007, Trofeul Campionilor EHF în acelaşi an, şi a jucat finala Ligii Campionilor EHF în 2010. În 2000 şi 2008, ea a fost componentă a echipelor naţionale ale României care au avansat până în sferturile de finală ale turneelor feminine de handbal de la Jocurile Olimpice. De altfel, la Olimpiada din 2008, Motogna-Beşe a fost desemnată căpitanul echipei şi port-drapelul delegaţiei României la ceremonia de deschidere.

Alexandru „Pilu” Bănoi, jurnalist

(Redifuzare din 7 iunie 2019)

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...