loader
Foto

Galerie foto

Uzdin, leagănul culturii româneşti din Vojvodina

Al treilea episod din seria filmată în Vojvodina, Serbia, s-a difuzat sâmbătă, 13 aprilie, la ora 14.30, pe TVR Internațional.

 

Uzdin este un sat românesc din Vojvodina, Serbia. În urmă cu un secol, aici trăiau nu mai puţin de 5.000 de români.

Astăzi, conform ultimului recensământ, în sat mai sunt doar 3.000 de locuitori, dintre care 90% de naţionalitate română.

(w882) Vjd

Biserica, școala, căminul cultural sau asociaţiile înfiinţate aici sunt 100% româneşti. Comunitatea românească și-a conservat de-a lungul timpului spiritualitatea, atât în mediul instituţionalizat, cât mai ales  în familie.

(w882) Vjd

Încă din 2016 există aici un muzeu etnografic în care se află expuse peste 800 de piese etnografice. O parte dintre obiecte au fost achiziţionate de la familiile de români din Uzdin, altele au fost donate. Multe dintre aceste piese vechi și valoroase s-ar fi pierdut dacă nu ar fi existat posibilitatea de a fi expuse în muzeu.

(w882) Vjd

Aici sunt expuse obiecte şi documente care le-au aparţinut unor eroi născuți în Vojvodina, care au luptat pentru păstrarea fiinţei naţionale în timpul Războiului de Independenţă, al Primului şi al celui de-al Doilea Război Mondial.

(w882) Vjd

Tot în clădirea muzeului etnografic există şi biblioteca românească „Petru Mezin”, comunitatea românilor din Vojvodina având la dispoziţie peste 7.000 de titluri de carte, dintre acestea 6.500 fiind în limba română.

(w882) Vjd

Cărţile provin din donaţiile mai multor asociaţii culturale din România. Volumele sunt semnate de scriitori clasici şi contemporani din literatura română. Aceste cărți reprezintă o adevărată şansă pentru elevii şi studenţii care studiază limba română în Vojvodina.

***

Realizator: Melania Trifu

Producător: Aura Dobre

Emisiunea poate fi urmărită, la ora difuzării, și online pe TVR+.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Dacă e marţi, e Telecinemateca la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen (Germania, 1981)”.

Baletul „Frumoasa adormită”, combinația perfectă între basm și inovație artistică, în 23 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 23 aprilie, de la ora 22.02, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească spectacolul ce reinterpretează celebrul balet ...