loader
Foto

Galerie foto

Pregătiri pentru vizita Papei Francisc în România

Duminică, 5 mai , s-a difuzat o ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 07:30, pe TVR1, TVR MOLDOVA, TVR Internațional și online pe TVR+.  

 

Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1, TVR MOLDOVA, TVR Internațional și online pe TVR+.

În prima parte a emisiunii, Rafael Udriște va prezenta Jurnalul de știri „Universul Credinței”.

1. Să mergem împreună. Cristina Andrei prezintă câteva momente semnificative din viața a doi mărturisitori: Valeriu Traian Frenţiu și Ioan Suciu.

Pe 29 octombrie 1946, cu doi ani înainte de arestare, episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frenţiu era subiectul uneia dintre notele informative ale unui înalt funcţionar din Ministerul Cultelor, care semna cu numele conspirativ - Marcu - iar acolo acesta consemna plin de indignare un îndemn al prelatului unit către autorităţile proaspăt instalate la putere: România nu-i bine să stea numai cu faţa la Răsărit, ci e bine să fie cu faţa şi la Apus, că de acolo vine cultura. Pentru aceste convingeri, păstrate în timp, avea să plătească scump peste nu foarte multă vreme .

(w882) frentiu

Episcopul Ioan Suciu, în ultima sa scrisoare adresată Nunţiului Apostolic în România, la 18 octombrie 1948, cu nouă zile înainte de arestare scria: „Excelenţă Reverendissimă, […] Persecuţia este violentă și generală, dar nu peste tot cu aceeași cruzime. Cine lucrează pentru a constrânge la apostazie? Organele administrative ale Statului, Siguranţa Generală și Partidul Comunist”.

(w882) episcop su

 

2. Ultimele pregătiri pentru vizita Papei Francisc în România, în perioada 31 mai-2 iunie, într-o relatare a jurnalistului Ciprian Dumea

Acesta a stat de vorbă cu IPS Ioan Robu, arhiepiscop romano-catolic de București, de la care a aflat cum se pregătesc credincioșii și clerul și care este atmosfera  în Arhidieceză cu mai puțin de două luni înainte de important vizită.

(w882) ioan robu

3. Hramul Sfântul Gheorghe la Botoşani

(w882)

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, este cinstit în calendarul ortodox în data de 23 aprilie. Anul acesta, în mod excepţional, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca slujba Marelui Mucenic să fie săvârşită în cea de-a doua zi de Paşti deoarece prăznuirea sa a căzut în sfânta şi Marea Marţi din Săptămâna Patimilor Domnului. Cu acest prilej, mai multe lăcaşuri de cult, aşezăminte monahale şi localităţi din ţară şi-au sărbătorit ocrotitorul. Jurnalist Paula Tăbârcă.

4. Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Dervent

În vinerea din săptămâna Luminată, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care datează din secolul al V-lea. Praznicul aminteşte de vindecarea minunată a unui orb după ce împăratului Leon cel Mare aude glasul Maicii Domnului care îi spune să-l îndemne pe bolnav să se spele cu apa dintr-un izvor din apropiere de cetatea Constantinopolului. În urma minunii, Împăratul a ridicat o biserică pe acel loc cu hramul Izvorul Tămăduirii.

Şi la noi în ţară există asemenea locuri tămăduitoare. La Mănăstirea Dervent, din judeţul Constanţa, acolo unde se află izvorul Sfântului Apostol Andrei, în fiecare an, mii de credincioşi de pretutindeni vin să participe la Sfânta Liturghie, la procesiune şi la slujba de sfinţire a apelor ce au loc cu prilejul acestei sărbători. Jurnalist Paula Tăbârcă

(w882)

5. Izvorul Tămăduirii la biserica Vlaherne din Turcia, de unde vom avea o corespondență prin skype cu Pr. Ion Popescu de la Biserica Icoanei care s-a aflat acolo cu un grup de pelerini.

(w882)

6. Rezistența din Munții Țibleșului

La împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului se cuvine să nu-i uităm pe cei care au avut demnitatea și tăria de a rezistența opresiunii atee. La Dragomirești, în Maramuresul voievodal, sub egida Academiei Române a avut loc un simpozion legat de rezistența din Munții Țibleșului. Răzvan Bucuroiu se află la Dragomirești și îl are ca invitat, prin Skype, pe Părintele stareț Sofronie, care a fost unul dintre participanți.

(w882) bucuroiu

7. La rubrica "Sărbătorile săptămânii”, jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu va vorbi despre cele mai importante repere ale calendarului ortodox din această săptămână.

9. ABC LITURGIC

Părintele Silviu Tudose va răspunde în rubrica ABC liturgic la câteva întrebări despre pomelnice. A consemnat Răzvan Bucuroiu

10. Povestea de duminică

Bătrânețea aduce și lumină, nu doar suferință și ispășire. Lângă Mânăstirea Pasărea, într-un cămin de bătrâni aflat sub oblăduirea Arhiepiscopiei Bucureștilor,  sunt îngrijite cu dragoste și empatie 40 de persoane vârstnice, aflate în dificultate. Totul, cu jertfa maicilor de aici. Urmăriți în continuare, povestea locului ce cunoaște înțelepciunea bâtrănilor, dar și suferința lor. Jurnalist Lucia Toader

11. Semnele vremii

În timpul Săptămânii Mari am văzut cu toții ce efecte devastatoare pot avea delațiunea și mărturia mincinoasă. Or, porunca a noua a Decalogului tocmai asta ne împiedică să facem. O tâlcuire în viziunea teologului și publicistului Radu Preda.

 

În partea a doua a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 8:30,  puteți urmări:

BUCURIA CREDINȚEI. O nouă întâlnire cu părintele profesor Constantin Necula, din seria de interviuri realizate în Țara Sfântă.  În prima duminică după Sfintele Paște vom vorbi despre Duminica Tomii.

(w882)

 

și un Documentar despre vizita Papei Ioan Paul al II-lea la București, realizat de Cristina Andrei.

"A fost vrerea Tatălui şi lucrarea Sfântului Duh" , aşa a definit Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist circumstanţele întâlnirii istorice de la Bucureşti cu Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al ll-lea aflat într-o primă vizită într-o ţară majoritar ortodoxă, de când Apusul şi Răsăritul creştin s-au despărţit, aruncându-şi unul altuia anatema. Chiar dacă în secolul trecut, prin sărutarea frăţească pe care şi-au dat-o Patriarhul ecumenic Atenagoras şi Papa Paul al Vl-lea, apoi prin ridicarea reciprocă a anatemelor, relaţiile s-au mai încălzit,  anul 1999 şi Bucureştiul au devenit timpul şi locul unei noi etape a dialogului intercreştin.

(w882)

Să ne amintim de acele zile şi să aflăm de la artizanii acelui eveniment detalii încă necunoscute.

În fiecare duminică dimineață urmăriți emisiunea „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1 și online pe TVR+.

 


Coordonator: Ileana Gaiță

Producător: Andrei Victor Dochia

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.