loader
Foto

Ilie Năstase, românul care a dat mâna cu trei președinți americani | VIDEO

A fost primul idol din tenis. Luni, 28 septembrie, de la ora 21:00 (în reluare duminică, de la ora 18:00), l-ați întâlnit pe primul număr unu mondial din istoria ATP: Ilie Năstase.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Interviul cu îndrăgitul sportiv îl aduce la prezent și face publică arhiva lui sentimentală: scrisori de la preșendinți, poze cu liderii lumii şi cele mai importante imagini de colecție pe care le-a adunat.

Talentat, impulsiv și mereu surprinzător, Ilie Năstase a fost considerat un rebel al tenisului. Reprezentant al României în lume, printre cele 58 de titluri la simplu pe care le-a câștigat de-a lungul carierei sale, se numără US Open în 1972 și Roland Garros în 1973. La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. Fost președinte al Federației Române de Tenis, campionul român polarizează în continuare atenția sportului mondial prin acțiunile și declarațiile pe care le acordă.

(w882)

„Nu e prima dată când îl întâlnesc și mi se confirmă senzația că imensul campion Ilie Năstase n-a negociat vreodată felul în care se va proiecta în istorie. L-am întrebat, normal, dacă nu are senzația că și-a tabloidizat performanțele incredibile.

„- Și? Ce-i de făcut?!, ăsta-s eu. La US Open, când am câștigat, jucam finala cu Arthur Ashe (cel care acum dă numele arenei principale de la Open-ul american), erau 15.000 de spectatori. Toți țineau cu Ashe. Pentru mine aplauda doar logodnica mea de atunci. Știu cum e să ai un public ostil, 15.000-1”, i-a spus Irinei Păcurariu.

Ilie Năstase a fost inclus în topul celor mai mari sportivi din toate timpurile, într-un sondaj inițiat de ranker.com. Voturile internauților îl plasează pe poziția 49, într-o ierarhie a starurilor din sportul mondial.

„Ilie Năstase e un român primit de președintele Nixon, admirat de Bush Jr, cu Donald Trump prezent la una dintre nunțile lui. Joe Biden, care a fost o dată în România, și-a dorit să ia acasă un singur lucru: o rachetă de-a lui Ilie. În caz că mai știți pe cineva care să fi dat mâna cu 3 președinți americani, poate chiar 4 dacă așa va decide America în noiembrie, dați-mi de știre. Dacă Ilie Nastase regretă c-a intrat în politică? Da”, adaugă Irina Păcurariu.

(w882)

Greu de crezut, dar primul număr unu mondial din istoria ATP a aniversat anul acesta 74 de ani.

„Dacă cineva merită să i se facă un monument undeva, la intrarea la Wimbledon sau US Open sau Roland Garros, unde vrei, e Ilie Năstase. Ilie Năstase a luat acest sport cu mâna așa, de la oamenii bogați, din country club și l-a adus poporului. El a fost primul idol din tenis, oamenii veneau să îl vadă pe Ilie Năstase, nu numai un meci de tenis.” Aparent, l-am găsit pe Ilie cum îl știe tot poporul: gata să-și prezinte masca, cu o glumă de rezervă, pregătit să îi facă pe toți egali cu el”, spune realizatoarea emisiunii ”Rețeaua de idoli”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...