loader
Foto

Un rapsod, declarat Tezaur Uman Viu, luptă pentru titlul „Vedeta populară”

Are 85 de ani şi îşi compune singur versurile. Deşi are experienţă, urcă întotdeauna cu emoţii pe scenă. Îl cunoaştem duminică, 17 noiembrie, ora 21.00, la TVR 1 și TVR 1 HD, când Iuliana Tudor prezintă o nouă ediţie „Vedeta populară”.

 

Vedeta populară atrage concurenţi de toate vârstele, din toate colţurile ţării şi ne dezvăluie comorile ascunse ale lumii tradiţionale.

O nouă ediţie, a cincea a sezonului al patrulea Vedeta populară, vedem duminică, 17 noiembrie, ora 21.00, la TVR 1, TVR 1 HD şi online pe TVR+.

(w882)

(w882)

La preselecţiile din Ardeal s-a prezentat un rapsod popular care a fost declarat Tezaur Uman Viu de către Ministerul Culturii. Are 85 de ani şi s-a născut în satul Frata din Cluj. Acolo a copilărit şi trăieşte şi în prezent. Provine dintr-o familie de oameni săraci şi spune că era greu să faci bani în vremurile acelea. Îşi aminteşte că era tânăr şi voia să iasă în sat la joc, dar nu avea pantofi. A plecat la Turda şi, după trei săptămâni în care a muncit pe brânci, a făcut rost de bani şi a venit cu pantofi noi în sat, numai buni să iasă duminica la joc.

(w882)

Îşi compune singur versurile. Deşi are experienţă, urcă întotdeauna cu emoţii pe scenă. Să vedem cum se descurcă în calitate de concurent la Vedeta populară duminică seară, la ora 21.00.

(w882)

Un elev la seminarul Teologic din Caransabeş are un ţel foarte clar în viaţă: termină şcoala în România şi se întoarce în satul lui din Serbia pentru a fi preot. Îşi doreşte acest lucru de când era mic şi mergea la biserică însoţit de străbunici. Mama l-a îndemnat să facă şcoală în România şi să devină ceva în viaţă.

(w882)

Are 17 ani şi când au fost preselecţii la Caransabeş, tânărul urma să plece acasă, în Serbia, pentru sărbătorile de Paşte. Dar părinţii l-au sfătuit să vină la Vedeta populară: „Sărbători o să tot facă la el în sat, dar cu o asemenea ocazie te întâlneşti O dată în viaţă”, au fost de părere părinţii lui. Facem cunoştinţă cu el duminică seară, la TVR 1 și TVR 1 HD.

(w882)

O vâlceancă în vârstă de 18 ani a trăit până acum mai multe decât alţii într-o viaţă. Părinţii au divorţat când ea avea 2 ani. Mama şi-a refăcut viaţa, iar cel de-al doilea soţ a devenit un tată adevărat pentru Loredana. I-a fost alături şi la bine, şi la rău şi a iubit-o ca şi cum ar fi fost fata lui. Din păcate, acum doi ani l-a pierdut, lucru care a afectat-o foarte mult pe Loredana.

Din această toamnă, este studentă la Conservator, iar duminică o vedem în concurs la Vedeta populară pentru că speră că această experienţă va aduce schimbare în bine în viaţa ei.

(w882)

Prietenii şi familia spun că s-a născut să cânte. Ar vrea să facă o carieră în medicină, dar vine la Vedeta populară pentru că muzica o face să trăiască cele mai puternice emoţii. Următoarea concurentă are 17 ani şi vine din Bistriţa. Moşteneşte talentul de la bunica pe care nu a apucat s-o cunoască. La cinci ani, cânta pe prispa casei naşei. Iar mama a auzit-o. Imediat a dus-o la primul concurs din viaţa ei, într-un sat vecin. Trăieşte în Prundu Bârgăului, în judeţul Bistriţa Năsăud, iar pentru că stă la casă şi iubeşte animalele, îşi permite să aibă o mică fermă în curte.

(w882)

„S-a născut pe acordurile lui Ciprian Porumbescu, a gângurit pe versurile lui Labiş şi a copilărit cu povestirile lui Sadoveanu”, aşa o descrie pe o tânără moldoveancă tatăl ei.

(w882)

În urmă cu 12 ani, de Sfântul Ştefan, a apărut în familia care o creşte în plasament de atunci. Tatăl a remarcat că fetiţa cânta de mică, dar era timidă şi cânta doar când ştia că n-o ascultă nimeni. Încet – încet, cu ajutorul profesorului de dansuri populare, au convins-o să cânte şi în public. A urcat chiar şi pe o scenă în satul natal, unde a fost recunoscută de săteni că e de acolo, dar mama biologică nu a căutat-o. Nici ea nu mai vrea s-o vadă.

(w882)

Acum are 16 ani şi mari şanse să ocupe un loc în semifinala Vedeta populară. Vedem cum o primesc publicul şi juriul.

(w500)

Veta Biriş, Cornelia Ardelean Archiudean, Margareta Clipa, Vasile Borca şi Constantin Lătăreţu sunt interpreţii care îi vor susţine pe concurenţii ediţiei, cântând împreună cu aceştia melodii din folclorul românesc.

credit foto: Doru Ochea

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...